'Falen VN in Somalië schuld Boutros-Ghali'

WASHINGTON, 30 AUG. Het mislukken van de vredesoperatie van de Verenigde Naties in Somalië is grotendeels te wijten aan de incompetentie en de arrogantie van de VN secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali. Die beschuldiging uit een voormalig hoofd van de VN-operatie in Somalië, de Algerijnse diplomaat Mohammed Sahnoun, in zijn in oktober te verschijnen memoires Somalia: The Missed Opportunities. Dit schreef gisteren The Washington Post.

Sahnoun beschuldigt Boutros-Ghali ervan zijn gezag hebben ondergraven, niet te hebben opgetreden tegen corruptie en het vertrouwen van Somalië in de VN te hebben ondermijnd. Zo zou de woede van Somaliërs zijn gewekt toen de Verenigde Naties vliegtuigen charterden van een maatschappij die vervolgens het VN-logo op het toestel liet zitten en wapens transporteerde voor een rivaliserende factie.

Als Sahnoun gelijk heeft, schrijft de krant, dan is Boutros-Ghali persoonlijk verantwoordelijk voor wat er fout ging in Somalië en, in het verlengde daarvan, voor de teleurstelling van de Amerikaanse regering in de Verenigde Naties. Na de ervaring met de VN-vredesoperatie in Somalië heeft de Amerikaanse regering richtlijnen opgesteld, die de rol van de Verenigde Staten in toekomstige vredesoperaties beperken.

Een woordvoerder van Boutros-Ghali zegt dat VN-functionarissen fouten hebben gevonden in Sahnouns verhaal, maar hij wil niet in detail treden. “In het algemeen stelt Sahnoun zijn rol verkeerd voor in een poging zichzelf goed en anderen slecht af te schilderen”, aldus de woordvoerder in de krant.

Sahnoun heeft ook in het verleden het optreden van de Verenigde Naties in Somalië fel gekritiseerd. In 1992, toen hij zelf aan het hoofd stond van de VN-operatie, uitte hij zijn ongenoegen over zijn “slechte ervaringen met de VN-bureaucratie”. Sahnoun, die belast was met het winnen van vertrouwen van Somalische clanhoofden, nam ontslag toen Boutros-Ghali hem terechtwees wegens zijn kritiek op de VN. Eind vorig jaar haalde Sahnoun nogmaals uit naar de VN, die niet snel genoeg zouden hebben ingegrepen in de crisis in Somalië.