Ex-bestuur Hortus vervolgd om malversaties

AMSTERDAM, 29 AUG. Het openbaar ministerie in Amsterdam gaat een aantal ex-bestuursleden van de Hortus Botanicus strafrechtelijk vervolgen in verband met onregelmatigheden in de boekhouding. Woordvoerder J. Merton van Justitie bevestigt dat de dagvaardingen binnenkort worden uitgebracht.

De beslissing volgt op een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) naar de administratie van de botanische tuin. De fiscus vordert een bedrag van twee miljoen van de instelling.

Volgens ex-wethouder, nu raadslid R. ten Have (D66) komen de problemen voort uit onduidelijkheid over de vraag waarover btw moet worden betaald. De belastingdienst is van mening dat de Hortus Botanicus ten onrechte btw heeft terugontvangen over de kosten van de verbouwing van het Hugo de Vries-laboratorium in 1991. “De Hortus heeft recht op teruggave van de btw”, zegt Ten Have. “Alleen werd tijdens de verbouwing besloten om het laboratorium te splitsen en de helft in eigendom over te dragen aan het Instituut Voor Natuurstudies (IVN) dat geen recht heeft op teruggave van btw.”

Tijdens routine-onderzoek van de boekhouding van de Universiteit van Amsterdam, die de administratie voor de Hortus verzorgt, stuitte de fiscus op de zaak. Volgens Ten Have dook daarna ook de vraag op of instellingen, zoals de Hortus, btw horen af te dragen over subsidies, sponsorgelden en toegangskaarten. “Het is natuurlijk rampzalig voor iedere gesponsorde instelling als er 20 procent moet worden betaald over sponsorgelden”, zegt Ten Have. Hij is uiterst verbaasd dat het openbaar ministerie nu heeft besloten bestuursleden strafrechtelijk te vervolgen.

De Hortus dreigt door de aanslag in grote financiële moeilijkheden te komen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Amsterdam besloot het gemeentebestuur eind 1993 al om bovenop de subsidie van 150.000 gulden, een krediet van negen ton te geven. Dat hield onder meer verband met het belastingconflict, maar had ook tot doel oude schulden af te lossen. De Vereniging Vrienden van de Hortus stelde zich garant voor een half miljoen gulden.