Directeuren van staatsbedrijven in Nigeria weg

ABUJA, 27 AUG. De militaire machthebber van Nigeria, generaal Sani Abacha, heeft gisteren de directeuren van alle overheidsbedrijven ontslagen. De ontslagen werden onmiddellijk van kracht, aldus een uitgegeven verklaring.

Onder de organisaties die door de maatregel zijn getroffen bevinden zich onder meer de nationale oliemaatschappij, de havenautoriteit en het nationale elektriciteitsbedrijf. Een verklaring voor de maatregel werd niet gegeven, maar verondersteld wordt dat deze stap binnenkort gevolgd zal worden door wijzigingen in de samenstelling van de regering. Abacha zou met de vrijgekomen posten aanhangers willen winnen voor zijn bewind dat bedreigt wordt door de oppositie die haar gevangen leider Moshood Abiola aan de macht wil brengen.

Abacha, die nu al twee maanden geconfronteerd wordt met een staking in de olie-industrie, ontsloeg afgelopen maandag de opperbevelhebbers van het leger en de marine en beloofde toen op korte termijn een einde te zullen maken aan de politieke crisis in zijn land. De arbeiders in de olie-industrie eisen de installatie van Moshood Abiola, de veronderstelde winnaar van de geannuleerde presidentsverkiezingen van 12 juni vorig jaar, als president. Abiola zal terecht moeten staan voor het feit dat hij zichzelf onlangs tot president uitriep.

De leiders van de vakbeweging, die al eerder werden ontslagen door Abacha, hebben gisteren laten weten dat ze ondergedoken zijn uit vrees voor arrestatie. Een woordvoerder van de politie ontkende dat er jacht op hen wordt gemaakt, maar niet uitgesloten wordt dat de militaire veiligheidsdienst deze taak op zich heeft genomen. Een groot deel van de leden van de vakbeweging staakt inmiddels gewoon door, ondanks het feit dat ze met ontslag bedreigd zijn.

Gewapende mannen hebben gisteren in Lagos geschoten op de huizen van twee critici van het Nigeriaanse bewind en de auto van één van hen werd in brand gestoken. Twee ongewapende bewakers raakten daarbij gewond. “Dit is staatsterrorisme”, verklaarde een van de twee betrokkenen, Suleiman, lid van de Nationale Democratische Coalitie van politie en militairen die zich tegen het regime hebben gekeerd.

De Europese Unie heeft gisteren haar veronrusting uitgesproken over de politieke onrust in Nigeria en riep de regering van dat land op de democratie te herstellen. “Als langdurige vriend en partner van Nigeria betreurt de Europese Unie deze ontwikkelingen, die de fragiele politieke en economische situatie alleen maar verder kunnen schaden”, aldus een verklaring die in Brussel werd uitgegeven. De Unie herinnert eraan dat zij al eerder een veroordeling uitsprak over de annulering van de verkiezingsuitslag van juni vorig jaar, waarbij Moshood Abiola als de winnaar uit de bus zou zijn gekomen. (Reuter, AFP)