'Marokko moet begrafenis een dag uitstellen'

ROTTERDAM, 26 AUG. De plaatsvervangend ambassadeur in Marokko heeft vanochtend bij de Marokkaanse autoriteiten om uitstel gevraagd van de massabegrafenis van de slachtoffers van de vliegramp, afgelopen zondag in Zuid-Marokko.

Niet bekend

Volgens de vice-voorzitter van de Vereniging Het Joodse Begrafeniswezen, prof. mr. H. Loonstein, verzetten de Marokkaanse autoriteiten zich tegen identificatie “omdat van de slachtoffers te kleine delen gevonden zijn. Daarom zeggen ze dat identificatie zinloos is.”

Ook de “Vrienden van de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp Agadir 1994” hebben een dringend beroep gedaan op de Marokkaanse overheid om de begrafenis uit te stellen. Uitstel is nodig om het Rampen identificatie Team (RIT) de mogelijkheid te geven de vier Nederlandse slachtoffers te identificeren. De nabestaanden van de familie Goldberg willen hun omgekomen familieleden begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg. In het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam woonden gisteravond driehonderd mensen een hedenkingsbijeenkomst bij voor het gezin Goldberg.

De International Federation of Airline Pilots' Associations (IFALPA) heeft in een brief aan de Marokaanse autoriteiten aangedrongen op identificatie van de slachtoffers. Identificatie is volgens de IFALPA niet alleen nodig om humanitaire redenen, maar ook vanwege kwesties als de uitkering van levensverzekeringen, pensioenen en erfenissen.

Onder de slachtoffers bevinden zich twintig buitenlanders. Het is volgens de internationale vlieginstantie gebruikelijk dat nabestaanden de slachtoffers zo snel mogelijk geidentificeerd thuis willen hebben. De IFALPA heeft Marokko laten weten dat het een team van honderd deskundige piloten heeft die hulp kunnen bieden bij het achterhalen van de oorzaak van de vliegramp. Ook staan er volgens haar in de diverse betrokken landen trauma- en identificatieteams klaar om bij te springen.