Drie presidenten stellen Lesotho een ultimatum

PRETORIA, 26 AUG. De koning van Lesotho, Letsie III, heeft een week de tijd om zijn staatsgreep ongedaan te maken en de regering van premier Ntsu Mokhehle in functie te herstellen. Dat is de inhoud van het ultimatum dat de presidenten van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana gisteren aan Letsie hebben gesteld. De drie presidenten kwamen bijeen in de Zuidafrikaanse stad Pretoria om de situatie in de ministaat, die geheel door Zuid-Afrika wordt omgeven, te bespreken.

Letsie greep vorige week woensdag de macht in Lesotho. Als rechtvaardiging voor zijn staatsgreep voerde hij aan dat het volk van Lesotho ontevreden is over Mokhehle en daarom de mogelijkheid moet krijgen om een nieuwe regering te kiezen. Mokhehle, die wel de Nelson Mandela van Lesotho wordt genoemd, kwam in 1993 bij vrije en eerlijke verkiezingen aan de macht. Volgens waarnemers in Lesotho is het werkelijke doel van de coup om Letsie's vader, Moshoeshoe II, weer aan de macht te brengen. In 1990 werd Moshoeshoe door de leider van het toenmalige militaire bewind in Lesotho, Justin Lekhanya, uit de ministaat verbannen. Volgens Robert Mugabe, de president van Zimbabwe, is er nu weer sprake van hoop voor Lesotho. Mugabe gaf niet aan wanneer de drie presidenten weer bijeenkomen om de situatie in Lesotho te bespreken. Zuid-Afrika heeft tot nog toe gezegd niet in de ministaat te zullen interveniëren. (Reuter, AFP, AP)