Beurs Amsterdam blij met stijging winst ABN Amro

AMSTERDAM, 26 AUG. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmiddag gematigd positief gereageerd op de halfjaarcijfers van de bank ABN Amro. De koers van het aandeel steeg met 30 cent van 62,30 tot 62,60 gulden.

AMSTERDAM ABN Amro maakte rondom het middaguur bekend in het eerste half jaar een 14 procent hogere winst te hebben geboekt van 1,16 miljard gulden, tegen een winst van 1,01 miljard gulden vorig jaar. Vooraf hadden analisten een winst voorspeld van 1,03 miljard tot 1,18 miljard gulden, waardoor de koers vanmorgen al met drie dubbeltjes was opgelopen tot 62,50 gulden. De omzetten waren behoorlijk met zo'n 190.000 verhandelde stukken rond het middaguur.

De Amsterdamse beurs als geheel was vanmorgen tamelijk rustig, nadat de afgelopen dagen waren gekenmerkt door onstuimige koersstijgingen. De koersdalingen op Wall Street en in Londen en de verzwakking van de Amerikaanse dollar drukten de aandelenkoersen licht. De beursbarometer, de Amsterdam EOE-index, verloor nog geen half punt op iets meer dan 417 punten. Dat het verlies beperkt bleef, schreven handelaren toe aan een positieve ondertoon.

De uitschieters van gisteren, KPN en ING, hebben hun dividend uitgekeerd maar traden desondanks sterk op, waarbij KPN zelfs een winst wist te boeken. Het post- en telecommunicatie-aandeel KPN steeg 30 cent op 53,40, maar als rekening wordt gehouden met het dividend van 80 cent was de stijging 1,10 gulden. Bankverzekeraar ING daalde 1,50 tot 79,30 gulden, maar als rekening wordt gehouden met de uitkering van 1,75 gulden, bedroeg de winst 25 cent.

De als gunstige beoordeelde halfjaarcijfers van grafische en papieronderneming KNP BT veroorzaakten een koersstijging van 30 cent tot 49,50 gulden. In de uitgevershoek heerste een verdeelde stemming. Wolters Kluwer verloor 1,10 op 116,70 gulden, terwijl VNU eenzelfde bedrag won en op 182,20 gulden kwam te staan. Elsevier brokkelde twee dubbeltjes af naar 168 gulden. Opmerkelijk was de koersval van Borsumij-Wehry, dat 1,90 daalde tot 29,10 gulden hoewel de halfjaarcijfers overeenkwamen met de verwachtingen.

NEW YORK Op de effectenbeurs van Wall Street zijn de meeste aandelenkoersen gisteren gedaald. De Dow Jones-index voor dertig toonaangevende fondsen, die woensdag nog een sprong van 70,90 punten maakte, moest nu 16,84 punten terug tot 3829,89.

In de ochtenduren onderging de Dow Jones-index nauwelijks enige schommelingen, maar dat veranderde toen in de loop van de middag de obligaties langzaam weggleden. Op een gegeven moment noteerde de 30-jarige staatslening bijna een vol punt lager. Het effect op de aandelenmarkt bleef niet uit. De koersen zakten gestaag.

De daling van de Dow Jones-index werd evenwel geremd door de computerfondsen. Koopadviezen van verscheidene effectenhuizen resulteerden in hogere koersen. Ook de woensdag door IBM aangekondigde prijsverlaging van 27 procent, die volgde op de vorige week bekendgemaakte korting van 22 procent van Compaq, werd goed ontvangen. IBM noteerde tijdens de handel 2,25 dollar hoger op 69,625 dollar.

Op de wisselmarkt van New York noteerde de dollar tegen het einde van de handel 1,7320 na 1,7350 gulden woensdag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets hoger na een saaie dag. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 28,20 punten ofwel 0,14 procent tot 20.471,49. De omzet bleef beperkt tot 230 miljoen aandelen.