Voorpublikatie van Marquez wekt boosheid in België

BRUSSEL, 25 AUG. De boekhandelaren in Vlaanderen zijn boos op de Nederlandse uitgever Meulenhoff omdat deze het televisieweekblad Humo toestemming heeft gegeven om de inhoud van het nieuwste boek van Gabriel Garcia Marquez, Over Liefde en andere Duivels, integraal te publiceren kort voordat het boek in de winkel te koop is. Volgens de boekhandelaren is het “onbegrijpelijk” dat uitgeverij Meulenhoff eerst aan de boekhandelaren verkoopt, maanden voor verschijning, en daarna beslist het boek in extenso te laten publiceren door een weekblad, nog voor de levering aan de boekhandels.

In een verklaring stelt de Vlaamse Boekverkopersbond, die 80 à 90 procent van de boekwinkels in Vlaanderen onder z'n hoede heeft, dat deze verkoop moeilijk “anders dan bedrieglijk kan worden genoemd, vermits nog voor de uitvoering ervan de marktvoorwaarden door een partij eenzijdig aan de andere partij worden gewijzigd”.

Humo publiceert onder het motto 'Een boek cadeau' Over Liefde en andere Duivels in een aantal afleveringen. Het weekblad is daar enkele weken geleden mee begonnen. Meulenhoff had de Vlaamse boekhandelaren eerder gezegd dat het boek van Marquez rond 21 september uit zou komen. Maar kennelijk onder druk van de Vlaamse protesten heeft Meulenhoff besloten om de zaak te versnellen: het boek ligt sinds gisteren in de Vlaamse boekwinkels.

Volgens de Mechelse boekhandelaar Guy Van Landeghem, vice-voorzitter van de Vlaamse Boekverkopersbond, heeft de handelswijze van Meulenhoff voor grote onrust gezorgd. De boekhandel is “voor schut gezet” omdat het publiek via Humo kennis kon nemen van de inhoud, terwijl de boekwinkels niet in staat waren om het boek te leveren. “Wij hebben in feite de uitgave voorgefinancierd door van te voren exemplaren te bestellen. Wat Meulenhoff nu heeft gedaan vinden we niet erg netjes”, aldus Van Landeghem. Volgens hem gebeurt het wel eens dat een recensie te vroeg verschijnt in dag- of weekbladen, maar voorpublikatie van een volledig boek is volgens hem nog niet voorgekomen. In Nederland verspreidt Meulenhoff het eerste hoofdstuk van Marquez' nieuwe roman gratis.

In hun verklaring waarschuwen de Vlaamse boekhandelaren uitgever Meulenhoff dat ze dergelijke praktijken in de toekomst niet meer pikken. Meulenhoff is eerder deze zomer in opspraak gekomen in Vlaanderen door directeur André van Halewijck van de uitgeverij Kritak te ontslaan “wegens dringende reden”. Van Halewijck is de oprichter van Kritak, die tien jaar geleden werd overgenomen door Meulenhoff. Vorig jaar nam Meulenhoff de Vlaamse uitgever Manteau over.