Vliegtuigongeluk door zelfmoord piloot

RABAT, 25 AUG. Een vliegtuigongeluk in Marokko waarbij zondag alle 44 inzittenden om het leven kwamen, is bewust veroorzaakt door de piloot, die op die manier zelfmoord heeft gepleegd. Dat hebben de Marokkaanse autoriteiten vandaag bekendgemaakt.

Onderzoek van de 'zwarte dozen' van de tweemotorige ATR-42 van Royal Air Maroc heeft uitgewezen dat de gezagvoerder, Younes Khayati, het vliegtuig van de automatische piloot had gehaald en in een duikvlucht naar de grond had gericht. Het ongeluk “is te wijten aan de opzettelijke wil van de piloot, die een eind aan zijn leven wilde maken”, aldus een verklaring van de officiële commissie van onderzoek die na het ongeluk door minister van transport Rachid el-Rhezouani werd ingesteld.

Tien minuten na het opstijgen van het vliegveld van Agadir verloor het vliegtuig plotseling hoogte, waarna het in het Atlasgebergte neerstortte. De co-pilote, Sofia Figuigui, zond een noodsignaal uit maar kwam niet verder dan: “Mayday. Mayday. De piloot is ...”

Onder de 40 passagiers waren veel buitenlandse toeristen, onder wie vier Nederlanders, en de broer van de Koeweitse minister van defensie en zijn vrouw. Een van de Marokkaanse passagiers was een andere pilote, Oumayayah Sayeh, de eerste Marokkaanse vrouw die was geslaagd als piloot van een Boeing 747.

De commissie gaat nu verder onderzoek instellen naar de motieven van Khayati. Volgens haar was hij een ervaren piloot, en had hij vorige maand juist zijn jaarlijkse medisch onderzoek met goed gevolg ondergaan. Vier weken geleden was zijn beroepsbekwaamheid nog getest. (Reuter, AFP, AP)