Koikarpers

Kasteeltuinen Arcen, dag 10-18u. Inl 04703-2435

Wanneer je de vijver nadert zwemmen ze bedelend op je af. Ze herkennen je, en in het water gestoken vingers sabbelen ze af. Voederkorrels veroorzaken een kolossaal tumult; flitsend schieten de vissen onder en over elkaar heen. De koikarper dus, die hard op weg is de populairste vijvervis in Nederland te worden.

Hij komt uit Japan, waar hij 200 jaar geleden werd gekweekt in de natte rijstvelden. Op een dag vond iemand een afwijkende, rode karper die de naam Hi-koi kreeg. De koi verhuisde naar een siervijver en door verder kweken ontstonden zo'n 150 varianten: de Kohaku - wit met rode aftekeningen; de Showa Sanke - zwart met rode en witte aftekeningen, of de Ogon - wit of geel met een metalige glans.

Nader kennis maken met de koi kan op de All European Koishow, die op 27 en 28 aug plaatsvindt in de Kasteeltuinen van Arcen. Er is een schoonheidswedstrijd voor koi, een koimarkt, en er zijn lezingen. Voor niet koi-liefhebbers in het gezelschap is een wandeling door de Chinese, of de Japanse tuin, of door het rosarium van de kasteeltuinen een prettig alternatief.