Griekenland wil niets weten van Albanees verzoek om overleg

ATHENE/TIRANA, 25 AUG. Griekenland heeft een Albanees aanbod om de hoog opgelopen spanning tussen beide landen door overleg te verminderen, van de hand gewezen. In plaats daarvan bereidt Griekenland volgens premier Papandreou “vastbesloten en koelbloedig” maatregelen voor om de Griekse minderheid in Albanië “met alle middelen” te beschermen.

Het Albanese aanbod werd gisteren door de Albanese president, Sali Berisha, gedaan in een gesprek met Max van der Stoel, commissaris voor minderheden van de Europese Veiligheidsconferentie CVSE. “Wij nodigen Griekenland uit voor besprekingen onder supervisie van een derde partij”, aldus Berisha tot Van der Stoel. Die derde partij zou de CVSE, de Raad van Europa of elke andere internationale organisatie kunnen zijn die aanvaardbaar is voor beide partijen. De Albanese president beklaagde zich over het feit dat Griekenland herhaaldelijk Albanese verzoeken om een dialoog van de hand heeft gewezen.

Ook dit aanbod van Berisha werd gisteren in Athene afgewezen. Premier Papandreou zei dat Griekenland “maatregelen” neemt om zijn belangen en die van de Griekse minderheid in Albanië te verdedigen. Over de aard van die maatregelen wilde hij niets zeggen: “Dat kan ik in het openbaar niet doen.” Een Griekse regeringswoordvoerder herhaalde de weigering van Athene om een dialoog met Tirana aan te gaan met het argument dat “Berisha zijn rol en de manier waarop staten hun internationale betrekkingen voeren, niet begrijpt”. Op de vraag wat hij daarmee bedoelde zei de woordvoerder: “Het volstaat erop te wijzen dat de Albanese president zelf de beschuldigingen in het proces in Tirana lijkt te ondersteunen”.

Daarmee doelde de woordvoerder op het proces tegen vijf leiders van de Griekse minderheid in Albanië, die sinds begin vorige week terecht staan wegens separatistische activiteit, verboden wapenbezit en contact met de Griekse geheime dienst. Het is dit proces dat tot de jongste crisis tussen Griekenland en Albanië heeft geleid.

Een van de beklaagden, Sotir Qirjazati, riep gisteren de politieke leiders van beide landen op de problemen door overleg bij te leggen. “Regeringen en presidenten moeten proberen de spanning te verminderen in plaats van de situatie te verergeren. Ze moeten luisteren naar de boodschap van beide volkeren, die in vrede en wederzijds begrip willen leven”, aldus Qirjazati, de leider van de organisatie waarin de Griekse minderheid in Albanië zich heeft georganiseerd, Omonia. (Reuter, AFP)