Goede resultaten bedrijven leiden tot hogere beurs

AMSTERDAM, 25 AUG. Goede resultaten van grote Nederlandse ondernemingen leidden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs tot een uitermate optimistische stemming. Er werd een levendige strijd gevoerd om aandelen Koninklijke PTT Nederland, KPN.

Het onlangs aan de beurs genoteerde KPN meldde over het eerste halfjaar een stijging van de nettowinst met 16,6 procent, zo werd gisteren bekend. In de ochtenduren schoot daarop de koers omhoog met 1,30 gulden tot 53,10, een stijging van ruim 2,5 procent. KPN kreeg in juni notering op 47,50 gulden. In een uur tijd wisselden bijna 1,7 miljoen stukken van eigenaar. Normaal worden op een hele dag ongeveer 700.000 stukken verhandeld.

Behalve KPN maakten ook de ING Groep (financiële diensten), Hagemeyer (handel), Nutricia (voeding) en fondsen met aanzienlijke belangen in de Rotterdamse haven als Internatio Müller (onder andere container-opslag, cargadoors) en Pakhoed (tankopslag, zeescheepvaart) goede resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar bekend. De AEX-index van belangrijkste aandelen steeg vanochtend met 4 punten, tot 418 punten. Behalve op de gunstige cijfers van het Nederlandse bedrijfsleven reageerde de beurs ook op de hogere slotkoersen in New York gisteravond.

De netto winst van de ING Groep steeg met 19 procent tot 1,066 miljard gulden. De stijging is groter dan analisten hadden verwacht. De beurs beloonde ING met een stijging van de koers met 2 gulden tot 81 gulden. Het bankbedrijf (ING Bank en Postbank) en de verzekeraar Nationale Nederlanden hadden allebei tegenvallers maar konden uiteindelijk allebei bijdragen aan de winststijging. De bank leed stroppen op de handel in schuldpapier van Latijns-Amerikaanse landen.

De nettowinst van Pakhoed steeg met 44 procent naar 43 miljoen gulden. Het resultaat van Internatio steeg van 1,7 miljoen gulden in de eerste helft van 1993 tot 8,3 miljoen gulden in de vergelijkbare periode dit jaar. Ook bij het verlieslijdende Hes Beheer (bulk) was sprake van een opleving. Het bedrijf zit weliswaar nog in de rode cijfers, maar wist het verlies in het eerste halfjaar te halveren. Het verlies liep terug van 9,7 miljoen gulden naar 4,6 miljoen gulden.

De netto winst van handelshuis Hagemeyer steeg van 51 miljoen gulden tot 141 miljoen gulden. Daarin zat een buitengewoon resultaat van 81 miljoen opgesloten dat voortvloeide uit de verkoop van het Matshusita-agentschap in Singapore. De winst van het voedingsmiddelenconcern Nutricia, dat vorig jaar nog leed onder de 'Olvarit-affaire' waarbij babyvoeding uit de supermarkt moest worden teruggenomen, steeg met 10,8 procent tot 55,4 miljoen gulden.