VS verontrust over toename exodus Cuba

WASHINGTON/HAVANA, 24 AUG. De Amerikaanse regering is verontrust over de nog steeds toenemende stroom Cubaanse vluchtelingen, ondanks de sluiting van de grenzen voor en de weigering van asielaanvragen. Dit heeft de woordvoerster van het Witte Huis gisteren gezegd.

De Amerikaanse kustwacht pikte gisteren een recordaantal van 3.000 Cubanen op. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gisteren gewaarschuwd dat de exodus zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Hulpverleners die Cubanen oppikken uit zee, noemen de situatie “een chaos”.

De regering-Clinton wil het gemakkelijker maken in Cuba een legale immigratie naar de VS te regelen. Het voor dit jaar vastgestelde quotum van 20.000 immigranten is nog niet bereikt.

De VS vangen de zogeheten balseros, Cubaanse bootvluchtelingen, nu op in de reeds met Haïtianen overbevolkte Amerikaanse basis Guantánamo op Cuba. De VS vragen de Caraïbische landen die destijds bereid waren Haïtiaanse vluchtelingen in 'veilige havens' op te nemen of ze in plaats van Haïtianen Cubanen op willen vangen. Suriname is gevraagd Cubanen tijdelijk te huisvesten. Een zelfde verzoek is gedaan aan Panama, Grenada, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Honduras, Guatemala, Antigua, Dominica, Guyana en de Turks en Caicos eilanden.

Volgens waarnemers ligt de opvang van Cubanen politiek gevoelig in Suriname. Nicaragua heeft laten weten om economische redenen geen vluchtelingen op te nemen. Panama sluit het huisvesten van Cubanen niet uit. Zegslieden van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verwachten op korte termijn tot overeenkomst te komen met zes landen.

Zodra afspraken zijn gemaakt wil de VS de Cubanen van Guantánamo verplaatsen naar derde landen. De Amerikaanse regering ontkent dat het verhuizen van de vluchtelingen een reactie is op waarschuwingen van de Cubaanse minister van buitenlandse zaken Roberto Robaina. Hij heeft maandag tijdens een bezoek aan Chili gezegd dat de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen zeer gespannen zijn geworden door het huisvesten van bootvluchtelingen op Guantánamo.

De Cubaanse regering heeft gisteren de immigratieregels versoepeld. Cubanen in het buitenland mogen volgen het staatsperbureau Prensa Latina zonder visum naar hun vaderland reizen. Ten aanzien van illegale emigranten zijn geen besluiten genomen. (AP, AFP, Reuter)