'Paarse' jongeren steunen Haagse onderwijsplannen

UTRECHT, 23 AUG. Als het aan de 'paarse' jongerenorganisaties ligt, zal het niet komen tot een reprise van de Wilde Woeste Weken, die ze in mei vorig jaar afriepen samen met de landelijke studentenbonden en die culmineerden in de massale studentendemonstratie met ME-optreden in Den Haag.

Dat bleek gisteren op de introductiedagen van de Universiteit Utrecht, waar de Jonge Socialisten (JS), de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) en de Jonge Democraten (JD) met elkaar in discussie gingen over de plannen van het kabinet Kok. Tot een debat kwam het niet, wel tot verregaande overeenstemming.

Jong Paars - elk apart een onafhankelijke jongerenorganisatie zonder rechtstreekse band met de Haagse politieke partij - schaart zich in grote lijnen achter de voorgenomen ingrepen in de studiefinanciering en de aangekondigde herstructurering van het hoger onderwijs, al vonden ze dat plannen voor een nieuwe onderwijsstructuur nooit gemotiveerd kunnen worden met het argument 'bezuiniging'.

“Ik ben voor de plannen”, zegt de plaatselijke JS-voorzitter Jolein Baidenmann. “Ouderen, uitkeringstrekkers, iedereen moet inleveren, dus waarom wij niet?” Wel wil ze dat de studiefinanciering 'ouderonafhankelijk' wordt. Hier en daar gaan de 'paarse' beleidsvoornemens ook de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie en de Jonge Democraten te ver: het VWO-diploma mag niet 'degraderen', de studiefinanciering moet ouderonafhankelijk worden, het verschil tussen HBO en WO moet blijven bestaan en het onderwijs moet “drastisch verbeteren wil de nieuwe structuur aanslaan”. Bovendien mogen toekomstige 'masters' niet alleen op cijfers worden geselecteerd. In sneltreintempo passeren de verschillende punten de revue. Opvallend is dat de uitspraken van de politieke jongeren even weinig van elkaar verschillen als van het regeerakkoord.

Lawaaiige eerstejaarsstudenten bevolken de collegezaal in het Uithofcomplex voor een programmapuntje politiek. Wat er ook kraait, geen oproer. Jongens met bakkebaarden en houthakkershemden laten zich van hun militantste kant zien met een fluoriscerend waterpistooltje, een paar meisjes beperken hun wapenuitrusting tot een groene ballon. Een groot leger is hier niet aangetreden, zo'n vijftig studenten. De rest van de eerstejaars geeft de voorkeur aan voetbal, een yoga-workshop of een rodeo-rit op een mechanische kameel. En gevraagd naar hun interesse in het politiek debat klinkt het: “Hé, het is nog vakantie” of “Een debat, politiek nog wel, hè gat”.

De JS-voorzitter Baidenmann had zichzichzelf geïntroduceerd met: “Ik vertegenwoordig de rechtse vleugel van de JS, de PvdA dus.”

Een meisje in de zaal reageerde op haar bereidheid tot inleveren. “Je gaat na je studie werken om je schuld af te lossen, maar dan ben je op een leeftijd dat je ook wat meer wilt. Met een schuld kan je geen huisje kopen.” Dat kan de jonge socialiste niet ontkennen, maar als studente rechten en psychologie vindt ze: “Wij zijn een bevoorrechte groep, dus dan wacht je maar wat langer.” Geen JOVD'er die meent het beter te kunnen zeggen.

Echte discussie blijft uit. “Ik ben op zichzelf niet tegen de plannen met de studiefinanciering”, zegt Baidenmann. “Maar natuurlijk is het jammer.” Een jongen uit de zaal reageert: “Je ziet dat de generaties voor je veel gekregen hebben. En dat is wel hard.” Zo mooi zal het niet meer worden, weet Karen Jedema (21) van de JOVD, zelf vierdejaars natuurwetenschappen in Utrecht. “Maar zo is het leven.”

Dat lijkt de organisatie het geëigende moment de bijeenkomst af te sluiten. “Bedankt voor jullie aanwezigheid”, klinkt het na een half uur debat. “Om vijf uur speelt aan de overkant een band, vanaf half vijf is er gratis bierdrinken.”

Lichte teleurstelling bij de eerstejaarsstudenten van mentorgroep 31 in de Utrechtse Uithof. Jos (23) vroeg zich af: “Is het de nieuwe redelijkheid van Jong Paars, of kun je als student echt maar zo weinig uitrichten tegen de politiek in Den Haag?” Het debat vond hij tam. “Misschien zijn de plannen nog te vaag”, probeert hij. Kim (19) had op de info-markt net een handtekening gezet onder een petitie voor een correctief referendum over de kabinetsplannen met het onderwijs. Waarom was dat niet aan de orde gesteld? Alleen het idee om alle studenten ongeacht het inkomen van hun ouders de mogelijkheid te geven een aanvullende lening af te sluiten bovenop de basisbeurs had haar wel aangesproken.

Die 'ouderonafhankelijkheid' is de hardste eis die is gesteld. Maar de voorlichter van de Universiteit Utrecht beluistert die wens nog niet aan het thuisfront. Hij beantwoordt “de godganse dag” alleen maar telefoontjes van ouders die vragen hoe het gaat met hun kind in de introductieweek. “Er kan tenslotte van alles gebeuren.”