Foto

Foto: DEN HAAG - Gisteren vergaderde voor het eerst het kabinet-Kok. De tafelschikking, die vroeger werd bepaald door de ancienniteit van departementen, is allang verlaten. Nu was het de wens van Kok om een vice-premier naast zich te hebben, Van Mierlo (buitenlandse zaken), en een tegenover zich, Dijkstal (binnenlandse zaken). De VVD'er vindt zo PvdA en D66 tegenover zich. Verder is de linker tafelhoek, bezien vanuit de premier, gereserveerd voor rokende ministers: De Boer (VROM), Jorritsma (verkeer) en Wijers (economische zaken). Toevallig hebben zij ook beleidsmatig veel met elkaar te maken.

Met die beleidsmatige verwantschap is ook overigens rekening gehouden: zo wordt De Boer geflankeerd door Van Aartsen (landbouw), Wijers door Zalm (financiTREMA NA AFBREKING ONDERDRUKT en) en zit het buitenland-duo Pronk (ontwikkelingssamenwerking) en Voorhoeve (defensie) op de uiterst rechtse tafelzijde. Kok wordt aan zijn linkerzijde bijgestaan door de secretaris van de ministerraad, mr. J. Kist. Door middel van een knopje onder tafel kan hij twee bodes buiten op de gang waarschuwen die het contact onderhouden met de departementen. Naast Kist zit een van vier adjunct-secretarissen van de raad. Achter Dijkstal staat F. Reparon, de vaste bode van de ministerraad. Op tafel treffen de bewindslieden immer bronwater, pepermunt en notitiepapier aan. Onder de tafel ligt extra tapijt. Tegen de slijt. (Foto Roel Rozenburg)