Romario: 'Als ik scoor zal alles vergeten zijn'

RIO DE JANEIRO, 23 AUG. Romario en Bebeto, de hoofdrolspelers in de Braziliaanse voetbal-soap betreden vandaag het podium in Spanje. De spitsen van de wereldkampioen voetbal hebben hun vakantie afgerond en zullen zich een week voor de opening van het seizoens bij hun Spaanse clubs melden. Bebeto arriveerde gisteren in La Coruna. Romario is onderweg naar Barcelona.

Terwijl zijn ploeggenoten al sinds 2 augustus in training zijn, vierde Romario tot ergernis van zijn trainer Johan Cruijff en zijn medespelers vakantie op het strand in Rio de Janeiro. Ook de Spaanse fans hebben inmiddels hun buik vol van de grillen van de spits. “Ik weet dat het op zich niet goed is dat ik langer ben weggebleven. Maar na het behalen van de wereldtitel vond ik dat ik recht had op een langere vakantie”, zei Romario. De spits is niet bang voor maatregelen van Cruijff of het bestuur van de Spaanse club. “Als ik begin te scoren, zal alles vergeven en vergeten zijn.”

Romario bracht zijn vakantie door met wat hij het liefst altijd zou doen: 'voet-volleybal' spelen op de stranden van Barra da Tijuca, een dure wijk in het zuiden van Rio de Janeiro. Hij maakt er geen geheim van dat zijn hart ligt in Rio, de stad waar hij 28 jaar geleden werd geboren. “Als er club in Brazilë zou zijn die de mogelijkheid heeft om mij te kopen, zou ik het land niet eens meer verlaten”, zei Romario. Tot nu toe heeft geen enkele Braziliaanse club een bod op Romario kunnen uitbrengen. Barcelona vraagt een bedrag van ongeveer achttien miljoen gulden.

De plaatselijk Braziliaanse kranten speculeren op een transfer van de spits naar Italië. Een krant uit Rio berichtte dat Romario het afgelopen weekeinde een ontmoeting heeft gehad met vertegenwoordigers van de Italiaanse club Torino. Het gesprek zou zijn gegaan over een ingewikkelde deal waarbij Romario via Torino naar AC Milan zou verhuizen.

Collega-international Bebeto is gisteren al in Spanje teruggekeerd. Ook de spits van Deportivo la Coruna verlengde zijn verblijf in Brazilië. De Spaanse vice-kampioen legde de Braziliaan een boete op van 40.000 gulden voor iedere dag dat hij te laat op de training verscheen. Bebeto weigert het bedrag, dat inmiddels is opgelopen tot ruim een half miljoen gulden, te betalen. “Ik heb vier jaar geen vakantie gehad. Aan het einde van het seizoen heb ik tegen het bestuur gezegd dat ik een maand rust wilde hebben en die heb ik genomen.” (Reuter, AP)