VS voeren druk op regime Cuba nog verder op

WASHINGTON/HAVANA, 22 AUG. De Amerikaanse president Clinton heeft afgelopen zaterdag de druk op de Cubaanse leider Fidel Castro verder opgevoerd door in de VS wonende Cubanen te verbieden geld te sturen naar familieleden op Cuba. Tevens worden chartervluchten van en naar het eiland beperkt.

Clinton ziet de nieuwe maatregelen als straf voor het sturen van vluchtelingen naar de Verenigde Staten. “De oplossing voor de vele problemen van Cuba is geen ongecontroleerde uittocht maar het is vrijheid en democratie voor Cuba”, aldus de president in een communiqué. De nieuwe politiek staat slechts het zenden van voedsel en medicijnen toe.

Tevens zullen de VS vanuit speciale militaire vliegtuigen extra radio-uitzendingen gericht op Cuba gaan verzorgen, die ten doel hebben de bevolking ervan te weerhouden naar de VS te vluchten en hen aan te moedigen het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Clinton zei ook “bewijzen voor schendingen van de mensenrechten in Cuba” voor de Verenigde Naties te zullen brengen.

Tot dusver konden de meer dan een miljoen in de VS wonende Cubanen elke drie maanden 300 dollar naar hun familie in Cuba sturen. Dit is een van de weinige bronnen van harde valuta voor de noodlijdende Cubaanse economie. Het stopzetten van de geldstroom kan Cuba een half miljard dollar per jaar kosten.

Afgelopen vrijdag maakte Clinton bekend dat Cubaanse vluchtelingen naar de VS voor onbepaalde tijd gedetineerd zullen worden. Tot dan toe kregen Cubaanse vluchtelingen vrijwel automatisch politiek asiel in de VS. Castro heeft twee weken geleden gedreigd de Cubaanse grenzen te openen als deze politiek niet veranderde.

Volgens het nieuwe beleid van Clinton worden Cubanen die de kust van Florida bereiken vastgehouden in de Krome-gevangenis ten westen van Miami. Daar verblijven nu ruim 400 Cubanen, aldus een woordvoerster van de gevangenis. Vluchtelingen die de Amerikaanse kustwacht op zee oppikt, worden naar de Amerikaanse marinebasis Guantánamo (op Cuba) gebracht, waar ook gevluchte Haïtianen worden ondergebracht. Daar wordt beoordeeld of zij asiel in de VS krijgen.

De maatregelen hebben vooralsnog niet geholpen de stroom vluchtelingen in te dammen. Afgelopen weekeinde haalde de Amerikaanse kustwacht het record-aantal van 2.482 bootvluchtelingen uit zee. Gisteren dreigde de chef-staf van het Witte Huis, Leon Panetta, met een marineblokkade tegen Cuba, als de vluchtelingenstroom niet stopt en Castro geen begin maakt met democratische hervormingen.

In de Cubaanse media zijn de Amerikaanse maatregelen scherp veroordeeld. De Cubaanse vertegenwoordiger bij de VN, Abelardo Moreno, heeft gezegd dat de exodus door het bestaande Amerikaanse handelsembargo wordt veroorzaakt. Voordat Cuba bereid is te onderhandelen over democratische hervormingen zal eerst over de opheffing van het dertig jaar oude Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba moeten worden gesproken, aldus Moreno.

Het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft in een verklaring de VS beschuldigd van het vestigen van een “concentratiekamp voor Cubaanse burgers” in Guantánamo. Volgens een verdrag uit 1903 mogen de VS het honderd vierkante kilometer steunpunt gebruiken tot het jaar 2002. De basis zal worden uitgebreid met tentenkampen voor 10.000 personen. De Cubanen en de Haïtianen zullen van elkaar worden gescheiden. (AP, AFP, Reuter)