Tutu uit felle kritiek op regering-Mandela

KAAPSTAD, 22 AUG. Desmond Tutu, de anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft zaterdag felle kritiek uitgeoefend op de regering van president Nelson Mandela. Volgens Tutu is het onjuist dat de Zuidafrikaanse regering geen stappen onderneemt om de export van wapens door Zuid-Afrika stop te zetten. Tutu had ook scherpe kritiek op de “forse” salarisverhoging die de leden van het nieuwe Zuidafrikaanse parlement zichzelf onlangs hebben toegekend.

Volgens Tutu is het “gruwelijk om te weten dat Zuidafrikaanse wapens gebruikt worden in Rwanda en Soedan”. “Onze president zou gemakkelijk het doelwit kunnen worden van demonstraties en andere acties en wij kunnen niet zwijgen.”Binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Mandela wordt een fel debat gevoerd over de toekomst van de wapenindustrie van Zuid-Afrika. De minister van defensie, Joe Modise, pleit ervoor om in de wapenindustrie te blijven investeren, omdat Zuidafrikaanse wapens het goed doen op de internationale markt. Anderen willen het geld dat nu in de wapenindustrie wordt gestoken besteden aan sociale projecten.

Tutu zei ook “diep teleurgesteld” te zijn over de salarisverhoging die de leden van het parlement zich - na een advies van een onafhankelijke commissie - hebben toebedeeld. “Ze hebben een gouden kans gemist om te bewijzen dat het hun ernst was een einde te maken aan het graaien in de geldbuidel. Iemand heeft gezegd dat ze de geldtrein alleen maar even hebben stilgezet om zelf in te stappen. Ze kunnen nu niet meer met integriteit en geloofwaardigheid aan de vakbonden vragen om hun looneisen te matigen. Ze hebben een slecht voorbeeld gegeven”, aldus Tutu.

Door de salarisverhoging verdienen de leden van het nieuwe parlement nu het voor Zuidafrikaanse begrippen zeer hoge salaris van 193.000 rand (ongeveer 91.000 gulden) per jaar. President Mandela verdedigde de salarisniveaus van parlementsleden en hoge overheidsfunctionarissen vorige week in een vraaggesprek met een Zuidafrikaanse krant. “Het betalen van hoge salarissen kan corruptie helpen voorkomen”, aldus Mandela. Mandela heeft zelf 150.000 rand van zijn salaris van 784.000 rand beschikbaar gesteld aan een presidentieel fonds dat zwerfkinderen gaat helpen. (Reuter)