Negen rode kaarten in eerste ronde bekerstrijd

ROTTERDAM, 22 AUG. Afgelopen weekeinde ging een aantal eredivisieclubs in de eerste ronde van de bekercompetitie flink in de fout. Met name de pas gepromoveerde ploegen deden het slecht. Dordrecht '90 verloor met 3-0 van de amateurs van ADO. NEC leed een beschamende 5-0 nederlaag tegen TOP.

Ook FC Utrecht (2-0 bij Telstar) en FC Groningen (3-1 bij Veendam) verloren. De grootste overwinning werd geboekt door Willem II, dat Longa met 11-0 versloeg. Spits Hans van Arum maakte zeven doelpunten. Elroy de Getrouwe maakte vier treffers voor Eindhoven tegen derdeklasser Nieuw-Woensel (5-1).

Dordrecht-trainer Nico van Zoghel was boos over de nederlaag tegen ADO. Hij wilde een straftraining inlassen, maar zag daar vanaf omdat zijn ploeg morgenavond weer moet spelen in het bekertoernooi. “De spelers waren na afloop niet eens moe”, stamelde Van Zoghel. De amateurs waren duidelijk de betere ploeg. Bij Dordrecht miste Cor Lems, jarenlang actief in het Haagse Zuiderpark, een strafschop. TOP, getraind door Hans Dorjee, vernederde NEC. De eerste-divisieclub stond met de rust al met 4-0 voor.

Het is eigenlijk jammer dat er geen knock-outsysteem meer wordt gehanteerd in het Nederlandse bekertoernooi. Er wordt met poules van vier gewerkt en elke club speelt drie wedstrijden. De bovenste twee gaan over naar de volgende ronde. Op deze manier kunnen de profclubs hun misstappen nog goed maken.

Er is niet alleen kritiek op het huidige systeem. De meeste clubs zijn zelfs tevreden met de poule-indeling. Dat heeft vooral financiële redenen. Van elke wedstrijd wordt de recette gedeeld en krijgen de clubs ook nog eens een vergoeding van duizend gulden per duel. Een plaats in de tweede ronde levert een premie van 4500 gulden op. Ajax, Feyenoord, PSV en Vitesse doen in de eerste ronde nog niet mee.

Er werden in de eerste ronde van het bekertoernooi liefst negen rode kaarten gegeven, vier aan profs en vijf aan amateurs. Telstar-FC Utrecht was een veel te harde wedstrijd. Arbiter Luyten stuurde twee spelers van Utrecht, De Jong en Vierklau, weg na onbesuisde acties. Hij gaf ook nog zes keer geel. Na de wedstrijd moesten spelers en arbitraal trio enige tijd op het veld blijven omdat Utrechtse supporters met gewelddadigheden hadden gedreigd.