Huis VS steunt antimisdaadwet na onderhandelingen

WASHINGTON, 22 AUG. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is gisteren met 235 tegen 195 stemmen alsnog akkoord gegaan met een strengere antimisdaadwet. Tien dagen geleden weigerde het Huis de omstreden wet in behandeling te nemen, waarna intensieve onderhandelingen over aanpassingen in de wet volgden.

De stemming van gisteren wordt beschouwd als een broodnodige overwinning voor president Clinton. De eerdere afwijzing op 11 augustus was een zware, onverwachte nederlaag. De wet op de misdaadbestrijding moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, waar conservatieve Republikeinen al hevig verzet hebben aangekondigd.

Het wetsontwerp, een van de belangrijkste beleidsplannen van Clinton, voorziet onder meer in 100.000 extra politiemensen, meer gevangenissen en een omstreden verbod op 19 soorten semi-automatische wapens. De kosten hiervan zijn na de eerdere afwijzing teruggebracht van 33,5 naar 30,2 miljard dollar om steun van de Republikeinen te krijgen.

Clinton zag zich gisteren geconfronteerd met 64 tégen stemmende Democraten - acht meer dan tien dagen geleden, maar daar tegenover stond een winst van 35 Republikeinse stemmen, bovenop de eerdere elf die vóór stemden. De president zei na afloop de Republikeinen “zeer dankbaar” te zijn voor hun medewerking: “Dit is de manier waarop Washington zou moeten werken en ik hoop dat het in de toekomst ook zo zal werken.” Hij zei vooral te hopen dat zijn plan voor hervorming van de ziektekostenverzekering met dezelfde geest van gematigdheid en samenwerking zou worden aangenomen.

Democraten en gematigde Republikeinen hadden dit weekeinde tijdens onderhandelingen tot diep in de nacht het mes gezet in misdaadpreventie-programma's. De Republikeinen vonden deze niet effectief en geldverspilling. Tevens wilden de onderhandelaars in de nieuwe wetstekst het wapenverbod redden, dat fel wordt bestreden door de vuurwapenlobby.

Clinton zelf was tijdens het debat nog telefonisch in de weer om steun te krijgen van Huis-leden. Naar verwachting zal de Senaat deze week nog stemmen over het ontwerp, dat als de meest ambitieuze antimisdaadwet in vijftig jaar tijd wordt beschouwd.

De wet maakt het mogelijk dat iemand na drie veroordelingen voor een geweldsmisdrijf levenslang krijgt. Een andere regel is de uitbreiding van het aantal misdrijven waarvoor de doodstraf kan worden opgelegd tot zestig. Conservatieve senatoren vinden dat de wet criminelen niet hard genoeg aanpakt. Clinton erkende gisteren “dat dit gevecht nog lang niet voorbij is”. (Reuter, AP)