Vergès: regering overwoog mij te laten liquideren

PARIJS, 20 AUG. Een adviseur van de Franse president François Mitterrand heeft er in het begin van de jaren tachtig voor gepleit de advocaat Jacques Vergès te laten vermoorden.

Dat heeft Vergès gisteren gezegd in de krant France Soir. De advocaat is deze week zelf beschuldigd van banden met de vroegere Oostduitse geheime politie, de Stasi, en van een “operationele” rol in de terreurgroep van de Venezolaan Carlos, begin jaren tachtig. Vergès treedt op voor Carlos (in feite Illich Ramirez Sanchez), die sinds maandag in handen is van de Franse justitie. In 1982 was hij de verdediger van Magdalena Kopp, met wie Carlos later is getrouwd.

Vergès zei dat François de Grossouvre, een vriend van Mitterrand die eerder dit jaar zelfmoord pleegde, hem eens had verteld dat hij ten tijde van de affaire-Kopp was geplaatst op een dodenlijst die was opgesteld door een anti-terrorismeadviseur van de president. Degenen op de lijst werden volgens Vergès als gevaarlijk beschouwd. “De president weigerde (..) Nadat hij er lang over had nagedacht.”

Vergès zei ook dat het in feite de socialistische regering zelf was die indertijd contacten onderhield met de groep-Carlos. Zij had volgens hem het proces tegen Kopp zodanig gearrangeerd dat haar straf - wegens verboden wapenbezit - zo licht mogelijk zou zijn.

Carlos had destijds gedreigd met aanslagen tenzij de autoriteiten Kopp en een andere medewerker, Bréguet, vrijlieten. Indertijd meldden zegslieden al dat de regering ertoe neigde op zijn eisen in te gaan. Een adviseur die het daarmee oneens was had Carlos' dreigbrief echter aan het Franse persbureau AFP toegespeeld, waardoor de regering werd gedwongen het proces door te zetten. Carlos op zijn beurt maakte zijn dreigement waar met een serie bloedige aanslagen in 1982 en 1983. Kopp werd in 1985 vrijgelaten.

De Franse krant Le Monde, die eerder deze week met de beschuldigingen tegen Vergès kwam, schreef gisteren dat de advocaat in 1982 was opgetreden als Carlos' verbindingsman naar de Franse regering toe. De toenmalige premier Mauroy heeft tegenover Le Monde bevestigd dat Vergès zich gepresenteerd heeft als 'boodschapper' van Carlos en de mogelijkheid heeft aangeboden van “directe contacten” met Carlos om de terreuraanslagen in Frankrijk een halt toe te roepen.

Vergès zei gisteren anderzijds dat Carlos een uitspraak van minister van binnenlandse zaken Pasqua had tegengesproken als zou hij hebben bekend de dood van in totaal 83 mensen op zijn geweten te hebben. Maar hij had zijn spijt betuigd voor de slachtoffers van zijn bomaanslagen.

Carlos is volgens hem “geen gangster; hij werkt niet voor geld. Hij behoort tenslotte tot een zeer rijke familie. Wat hij heeft gedaan heeft hij om politieke redenen gedaan.” Volgens andere zegslieden heeft Carlos wel dgelijk goed verdiend aan zijn aanslagen. (Reuter, AFP , AP)