Arrestatie van leiders oppositie in Nigeria

LAGOS, 20 AUG. De sterke man van Nigeria, generaal Sani Abacha, heeft gisteren twee leiders van de oppositiebeweging de Nationale Democratische Coalitie (NADECO) laten oppakken. Anthony Enahoro, die lid was van het Nigeriaanse parlement toen de Westafrikaanse staat in 1960 onafhankelijk werd, en Cornelius Adebayo, een voormalig gouverneur van de deelstaat Kwara, werden gearresteerd in Lagos, het hart van het verzet tegen Abacha.

De regering heeft gisteren de gepensioneerde werknemers in de olie-industrie opgeroepen om maandag naar hun vroegere werkplek te gaan. Werknemers van alle sectoren zijn dringend verzocht 'voor hun eigen bestwil' weer aan de slag te gaan.

Abacha heeft gisteren nieuwe leiders benoemd voor de twee olie-vakbonden waarvan de vorige leiders woensdag werden ontslagen. De vakbonden hebben aangekondigd de staking die reeds zes weken duurt, voort te zetten. Doel van de staking is de vrijlating van Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de vorig jaar gehouden verkiezingen die door de legerleiding ongeldig zijn verklaard. Abiola heeft zich in juni tot president uitgeroepen en is toen gearresteerd en van verraad beschuldigd.

De vakbond voor lager personeel in de olie-industrie (NUPENG) heeft gezegd ondergronds met de acties verder te gaan. PENGASSAN dat de hogere echelons vertegenwoordigt, wil Abacha een proces aandoen. Het personeel van PENGASSAN zal de nieuwe vakbondsleider boycotten, aldus een van de ontslagen leidinggevenden.

Naar aanleiding van de ontslagen zijn de afgelopen dagen in verscheidene delen van het land betogingen gehouden. De autoriteiten hebben de universiteit van Benin gesloten na protesten van studenten. In en om Benin vernielden betogers een hotel en twee huizen die eigendom zijn van de minister van arbeid. In de stad Kaduna in het noorden zijn honderden betogers de straat opgegaan. Tot dusver speelden de protesten zich voornamelijk af in het zuiden, waar Abiola vandaan komt.

De Campagne voor Democratie, die actie voert tegen het militaire bewind, heeft de bevolking opgeroepen massaal de straat op te gaan om het land “totaal onbestuurbaar” te maken. Bronnen uit de Nigeriaanse justitie hebben gisteren gezegd dat het proces tegen Abiola op 29 augustus voor het federale Hooggerechtshof in Abuja wordt hervat. Een nieuwe rechter zal Abiola's zaak op zich nemen, nadat de vorige deze week is opgestapt omdat de verdachte geen vertrouwen in hem had. (AP, AFP, Reuter)