Bundesbank laat rente ongewijzigd, markt teleurgesteld

ROTTERDAM, 19 AUG. De beslissing van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, om de officiële rentetarieven onveranderd te laten, was voor de financiële markten een teleurstellende verrassing.

Marktpartijen hadden reikhalzend uitgekeken naar de eerste officiële bijeenkomst na de zomer van de Bundesbank, die gisteren werd gehouden. De maatregel van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve Board, om dinsdag twee toonaangevende rentetarieven met een half procentpunt te verhogen had extra spanning gekweekt over de bijeenkomst in Frankfurt. De Europese valutamarkten waren bovendien vorige week opgeschrikt door renteverhogingen in Italië en Zweden.

De Duitse monetaire autoriteiten hielden alle officiële tarieven onveranderd. Het disconto blijft 4,5 procent, terwijl de Lombard rente op 6 procent wordt gehandhaafd. Ook de zogenaamde beleningsrente, die regelmatig gebruikt wordt om subtiele signalen te zenden naar de financiële markten over de beoogde trend van de rente, werd niet gewijzigd en bleef 4,85 procent.

In een reactie op de onveranderde rente moest de koers van de Amerikaanse dollar wat terrein prijsgeven tegenover de Duitse mark. De dollar verloor in de loop van de dag ruim een pfennig en zakte naar 1,544 mark. Vanochtend was er nog geen herstel van de dollarkoers te bespeuren. De Duitse beursindex Dax, de graadmeter van de stemming op de aandelenmarkt, verloor gisteren bijna negen punten op een slotstand van 2154.

Dinsdag had de Amerikaans Federal Reserve Board het disconto verhoogd met een half procentpunt naar 4 procent, terwijl het fed funds tarief, de rente tegen welke banken elkaar krediet geven, naar 4,75 procent ging.

De economische deskundigen van de grote Duitse banken handhaven hun verwachtingen dat de rentetarieven in Duitsland uiteindelijk omlaag zullen gaan. De beslissing om de rente te verlagen is alleen maar “uitgesteld, niet afgeblazen”, zo luidde het commentaar van Peter Müller, econoom bij de Commerzbank. Zijn collega Ulrich Beckmann van de Deutsche Bank verwacht dat de rentetarieven in november of december alsnog omnlaag zullen gaan.

Voorafgaand aan de vergadering publiceerde de Bundesbank nieuwe, meevallende cijfers over de groei van de Duitse geldhoeveelheid. De Duitse centrale bank wil de geldgroei beteugelen om daarmee de inflatiedreiging onder controle te houden. In juli bedroeg de groei van de geldhoeveelheid 9,9 procent, een afname ten opzichte van juni, toen de geldgroei nog 11,4 procent bedroeg.

De volgende vergadering van de Bundesbank is op 1 september. (Reuter)