RILLETTES VAN MAKREEL

Bretagne, de neus die Frankrijk priemt in de oceaan, het land waar geen menu het kan stellen zonder vis en schaal- en schelpdieren. Wat daar aan land wordt gebracht verschilt niet veel van wat op onze kust wordt aangedragen, maar wat ermee wordt gedaan is zoveel intensiever. Neem makreel, een saaie vis in onze ogen, maar de Bretonnen denken daar anders over. De droge witte wijn in het recept - Muscadet, een van de weinige Bretonse wijnen die naam mag hebben - past uitstekend bij visschotels.

Voor 6 personen:

1 kilo verse makreel 1 deciliter Muscadet 3 eetlepels crème fraîche (een half bekertje) 2 eetlepels fijngesneden dragonblaadjes 1 mespunt kerriepoeder zout, vers gemalen peper

Snijd de kop van de makreel af. Snijd hun buik open en haal de ingewanden eruit. Spoel de vissen onder stromend water schoon. Verwijder de middengraat door die met een duim los te wrikken. Pocheer de vis ondergedompeld in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar. Schep de vissen uit het vocht, verwijder vel en resterende graten en pluk het vissevlees in stukjes. Doe de Muscadet, crème fraîche, dragon en kerrie in een sauspan. Breng het vocht aan de kook en laat het 10 minuten laten koken onder geregeld roeren of tot al het sausvocht door de stukjes vis is opgenomen. Op smaak brengen met zout en peper. Schep het mengsel in een kom of schaal en druk het aan met een lepel. Zo onstaat een soort paté, rilettes genaamd. Laat het gerecht afkoelen en serveer het met brood.