Bussenbouwer Bova op winst in eerste halfjaar

ROTTERDAM, 18 AUG. Autobusfabriek Bova, vorig jaar verzelfstandigd uit het failliete United Bus, heeft het eerste halfjaar met winst afgesloten. Dat heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt.

Het bedrijf verwacht dat de gunstige ontwikkeling zich voortzet. Eind vorig jaar voorspelde het al over 1994 een winst van een miljoen gulden te kunnen boeken. Dat wordt, aldus directeur M.H. Hendrikse, “zeker het dubbele”. Concrete cijfers over omzet en resultaat wil hij niet geven.

Door hoge verkoop heeft Bova zijn voorraad autobussen kunnen wegwerken. Daarnaast zijn zoveel orders binnengehaald dat het produktietempo verhoogd is. Hendrikse verwacht op jaarbasis ruim driehonderd bussen te produceren, “net als vroeger”. Dit heeft tot gevolg dat het personeelsbestand met 60 is toegenomen tot 380.

Vorig jaar was Bova nog gedwongen 126 werknemers te ontslaan, toen zes financiers, onder wie de ex-directeuren W. Lijmer en P. van Doorne, besloten het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten. De nieuwe banen zijn overwegend ingenomen door werknemers die eerder moesten afvloeien.

Bova slaagde er het voorbije halfjaar in zijn verkoop op de krimpende Britse markt te verdrievoudigen. Het bedrijf verwacht er dit jaar zestig tot zeventig bussen te verkopen, waar dit aantal vorig jaar op ongeveer twintig bleef steken. Hendrikse schrijft de groei deels toe aan veranderingen in de distributie. De invoer loopt via een voormalig zusterbedrijf, dat nu als zelfstandig importeur optreedt. Ook in Duitsland, Bova's voornaamste buitenlandse markt, Zwitserland en Frankrijk noemt hij de belangstelling voor Bova-bussen groot.

In Nederland konden vooral in het tweede kwartaal orders worden geboekt. De Benelux-markt bleef begin dit jaar wat terughoudend, in afwachting van de wettelijke goedkeuring van autobussen met een lengte van vijftien meter. Na het fiat hiervoor, in juni, kon Bova direct vijf van deze extra lange touringscars verkopen. Vijftien stuks zijn nu in aanbouw of bestelling.

Bova zoekt de komende tijd naar expansie in het buitenland. Het bedrijf werkt aan een vestiging in Italië, die per 1 januari zou moeten worden geopend.