ZUCHTENDE SLAGERS, DEEL 2

In dat deel van Frankrijk waar zich de laatste uitlopers van de Pyreneeën bevinden worden in de zomer op vele plaatsen stierengevechten gehouden. Soms kun je kiezen tussen Spaanse of Portugese corrida's. Die Portugese corrida's, waarbij de stier door een man op een paard bevochten wordt en - althans in de arena - niet wordt doodgemaakt, worden door de plaatselijke bevolking als kleutercorrida's beschouwd. Spááns, dat is pas echt! De slager verkoopt in die tijd dan ook het vlees van de gevelde stieren. 'Toro' staat er enthousiast op een op zijn winkelruit aangebracht aanplakbiljet vermeld. Ik hoorde de slager een van zijn klanten uitleggen dat je dit stierevlees maar het beste goed kunt marineren en langdurig stoven. Toen ik bij de slager informeerde van welke stier hij nu eigenlijk het vlees verkocht viel er een dodelijke stilte. Men vond het kennelijk een rare vraag. Ik probeerde uit te leggen dat ik het voor mij een normale vraag was. Als je zo dol bent op stieregevechten wil je toch ook weten welke stier er op je bord komt? Men keek elkaar verbijsterd aan en ik bestelde snel lamskoteletjes, waarbij wij pasta en het volgende groentegerecht aten:

GESTOOFDE UI MET HONING

4 uien 2 tenen knoflook 4 eetlepels wijnazijn 3 eetlepels dunne honing 50 gram boter peterselie zout en peperSnijd de gepelde uien in vieren. Smelt boter in een pan en leg hier de stukken ui in. Bak de stukken aan alle kanten lichtbruin en draai het vuur laag. Voeg de uitgeperste tenen knoflook toe en de azijn en honing. Roer alles even door elkaar. Laat de uien ongeveer 20 minuten op een laag vuur, met het deksel op de pan, stoven. Strooi er zout en peper en fijngehakte peterselie over.