Dollar rustig na verhoging van rente in VS

ROTTERDAM, 17 AUG. De gisteren aangekondigde verhoging van twee toonaangevende Amerikaanse rentetarieven heeft de koers van de Amerikaanse dollar vanochtend nauwelijks beïnvloed. De hogere rente moet de opzwellende economische groei temperen en daarmee de inflatie onder controle houden. De koers van de dollar was vanochtend 1,7505 gulden, tegenover 1,7480 gulden gistermiddag.

De rentestijging, die sterker was dan de meeste beleggingsanalisten bij banken en effectenbemiddelaars hadden verwacht, schoot Democratische volksvertegenwoordigers in het verkeerde keelgat, maar de regering Clinton liet zich niet verleiden tot openlijke kritiek.

De renteverhoging zorgde voor enkele scherpe fluctuaties op de effectenbeurs van Wall Street en een krachtige stijging van de koersen op de obligatiemarkt. De aandelenmarkten in Europa reageerden vanochtend kalm. De graadmeter van de Amsterdamse beurs stond rond het middaguur ruim een punt hoger op 418,49.

De Federal Reserve Board, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, verhoogde gistermiddag het officiële disconto met een half procentpunt naar 4 procent. Het was de vijfde renteverhoging dit jaar in Amerika. Het disconto is het tarief waartegen de Federal Reserve geld aan de banken leent. Verder werd ook de zogenaamde federal funds rate met een half procentpunt verhoogd tot 4,75 procent. Dit is de prijs waarop de onderlinge kredieten van banken zijn gebasserd. Verschillende banken grepen de verhogingen direct aan om hun rentetarief voor eerste klas debiteuren, de prime rate, met een half procentpunt te verhogen tot 7,75 procent.

De renteverhoging kwam aanhet eind van het tweedaagse besloten beraad van de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalende comité van de centrale bank. Morgen is er topberaad over de richting van de Europese rentetarieven, wanneer de Duitse Bundesbank bijeenkomt.

In een verklaring over de renteverhoging zei voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve te verwachten dat de maatregelen zeker voor de korte termijn voldoende zullen zijn voor het vasthouden van economische groei zonder inflatie. De voorzitter van de bankencommissie in het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Gonzalez haalde fel uit naar Greenspans renteverhoging. “Het is een grote stap in de verkeerde richting, die de Amerikaanse economie zal hinderen en een zwaardere last legt op de werknemers in een toch al zwakke arbeidsmarkt.”

De aandelenmarkt van Wall Street reageerde met scherpe schommelingen, maar sloot uiteindelijk met winst. De Dow Jones aandelenindex, de meest gebruikte barometer van de beurstemming, sloot ruim 24 punten hoger op bijna 3.785. De toonaangevende 30-jarige staatslening steeg met ongeveer anderhalve punt. In Tokio sloot de Nikkei aandelenindex vanochtend 38 punten hoger op een slotstand van 20.825.

De renteverhoging in de VS werkte indirect ook door op de effectenbeurs van Tokyo. De vaste stemming die op de Amerikaanse effectenbeurs ontstond, werd in Japan gevolgd door hogere aandelenkoersen, al bleven de winsten bescheiden.