Konisjev na lange vlucht in de oranje leiderstrui

NIEUWEGEIN, 16 AUG. Zijn seizoen zag er uit zoals dat van de meeste Nederlandse beroepsrenners: bleek, armoedig, nog zonder overwinningen. Maar Dimitri Konisjev rekende op de eerste dag van de Profronde van Nederland af met zijn moeilijke periode. Dankzij een lange vlucht ontliep de voormalige renner van Cees Priem de gebruikelijke massasprint en mocht hij meteen de oranje leiderstrui aantrekken. De kans bestaat dat hij nu al de basis heeft gelegd voor de eindzege in de Nederlandse etappewedstrijd.

De Profronde is doorgaans een koers waarin sprinters de dienst uitmaken, de verschillen klein zijn en de tijdrit meestal de eindwinnaar aanwijst. Een gezellige ronde, waarbij renners zich op de eerste dag met hun familie in de startplaats melden en ontspannen aan de vijfdaagse beginnen. Met de mogelijkheid een verloren seizoen nog enigszins op te fleuren.

De nationale Ronde is bij uitstek geschikt voor de Nederlandse profs, die dit seizoen nauwelijks van voren reden. Gisteren begonnen renners als Breukink, Rooks, Harmeling, Talen en Van Poppel aan een nieuw avontuur. Een kwart van het aantal deelnemers (27) droeg in startplaats Breda de vaderlandse nationaliteit. Een rol van betekenis speelden ze in de 173 kilometer naar Nieuwegein niet.

Jans Koerts en Rob Harmeling meldden zich in een eerste kopgroep. De uitlooppoging duurde drie kilometer en was meteen de laatste Nederlandse inbreng. Na tachtig kilometer sprongen Konisjev en Scinto defintief weg. Het duo hield bij de finish 23 seconden over op het peloton. Konisjev won de sprint met gemak en behaalde zijn eerste seizoenszege. Ooit werd de 28-jarige Rus als vedette door Cees Priem gecontracteerd, vorig jaar werd hij als onhandelbaar naar Italië teruggestuurd. Toch had Priem plezier van zijn Rus, die twee Tour-etappes voor de Nederlandse ploeg won, maar de Rus had weinig plezier bij TVM.

De ploeg Jolly haalde hem na het betalen van een afkoopsom binnen en dacht met Konisjev een goede slag te hebben geslagen. Hij won vorig seizoen drie koersen, waarvan twee ritten in de Giro. De overwinning in het Russisch kampioenschap was zijn laatste dagzege. “Het werd tijd. Ik dacht al dat ik niet meer kon winnen”, vertelde hij in Nieuwegein.