Door arrestaties geen smokkel 4 kilo plutonium

BONN, 16 AUG. De drie plutoniumsmokkelaars die de Beierse recherche vorige week woensdag op het vliegveld van München arresteerde toen zij met ongeveer 300 gram verrijkt plutonium 239 uit Moskou aankwamen, hadden in totaal vier kilo willen leveren.

Zij hadden daarvoor 250 miljoen dollar gevraagd. Dit is gisteren bekendgemaakt namens de Beierse recherche die de arrestatie met een speciaal team had verricht.

De Beierse minister van binnenlandse zaken, Günter Beckstein (CSU), deelde gisteren mee dat de recherche was getipt door de Duitse inlichtingendienst BND en op 25 juli via twee “undercover-agenten” voor het eerst contact met de smokkelaars had gehad. Het betrof een 38-jarige Colombiaan die een huis in Moskou heeft en als de leidende figuur van het trio wordt beschouwd, een 49-jarige Spaanse bouwondernemer en een 60-jarige Bask.

In een hotelkamer in München was de agenten een proefmonster van 0,24 gram verrijkt plutonium 239 overhandigd. Zij zeiden toen circa vier kilo te kunnen leveren, bijna genoeg voor de produktie van een atoombom. Op een later moment hadden de smokkelaars ook 200 gram lithium aangeboden, dat geschikt is voor het maken van een neutronenbom.

Volgens Beckstein en de Beierse recherche is er weinig twijfel dat dit materiaal “dat uitdrukkelijk voor de produktie van atoomwapens gemaakt is”, uit de vroegere Sovjet-Unie komt. Namelijk uit fabrieken in Rusland, Kazachstan of de Oekraïne. Er zouden in Duitsland nog omstreeks 70 partijtjes gesmokkeld plutonium “rondzwerven”, aldus gisteravond een onherkenbaar gemaakt lid van de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) in een vraaggesprek op televisie. De politie in Bremen heeft vandaag meegedeeld dat zij zaterdag een 34-jarige Duitser heeft aangehouden die een monster van iets minder dan twee gram plutonium aan een “potentiële klant” aanbood.

Beckstein kritiseerde de slechte controles in de vroegere Sovjet-Unie. Hij wees erop dat de smokkel vorige week via een toestel van de Lufthansa uit Moskou alleen mogelijk kan zijn geweest dank zij slechte controle. Kennelijk waren de smokkelaars er vooraf van op de hoogte dat de Russische onderminister voor kernenergie Sidorenko aan boord van dat toestel was en hadden zij verwacht dat er daardoor niet goed zou worden gecontroleerd, aldus Beckstein.

Intussen groeit niet alleen de bezorgdheid over de plutoniumsmokkel zelf maar ook over de schade die daardoor kan ontstaan voor de Russisch-Duitse relaties. In Moskou blijft men ontkennen dat er plutonium verdwijnt of verdwenen is. Een woordvoerder van de Russische geheime dienst verweet de Bondsrepubliek dat zij officieel daarover ook geen enkele vraag in Moskou heeft gesteld. Onderminister Schmidbauer zei gisteren dat hij volgende week tijdens een bezoek aan Moskou - in opdracht van kanselier Kohl - vooral over “gaten” in het Russische controlesysteem in fabrieken en op vliegvelden wil spreken.