Vermiste pastor dood aangetroffen in Umbrië

OVERVEEN, 15 AUG. De 53-jarige pastor J.N. Hopman uit Overveen die sinds 11 juli was vermist tijdens een voettocht in Umbrië, blijkt te zijn overleden. Hij werd gisteren dood aangetroffen vlakbij de plaats Foligno waar hij voor het laatst was gesignaleerd. Hopman is vermoedelijk uitgegleden op een bergpad en moet volgens zijn familie op slag dood zijn geweest.

De priester uit het bisdom Haarlem werd gevonden door mensen van International Search en Rescue Communications. Zij beschikten over moderne apparatuur als sonar en infra-rood. De organisatie zou wat voorwerk doen voordat de familieleden, kennissen en vrienden zouden arriveren voor een zoekactie waarvoor zij vandaag per bus uit Nederland zouden vertrekken. Hopman maakte een voettocht naar de plaatsen in het leven van de heilige Franciscus van Assisi.

Er was al eerder naar Hopman gezocht in en rond het gebied bij Foligno, maar hij werd toen niet gevonden. Naar nu blijkt is alleen op de wegen gezocht, die Hopman van plan was te nemen volgens de vooraf vastgestelde route. Hopman was sinds 1991 pastor in drie parochies in Overveen en Bloemendaal.

Hopman reisde op 22 juni per vliegtuig naar Italië om een voettocht te maken naar Assisi. Op 3 juli belde hij voor het laatst naar zijn moeder. Alles ging goed. Hij was toen ongeveer 30 kilometer van Assisi. Vanaf toen werd niets meer van hem vernomen. Hij zou op 11 juli naar Nederland terugkeren. Twee van zijn boers hebben in Italië de voettocht gemaakt die Hopman thuis op een wandelkaart had aangegeven. Via de regionale krant en televisie werd zijn signalement verspreid.