Blessurereeks krijgt geduldige Duitse atleet Baumann niet klein

HELSINKI, 15 AUG. Dat hij op het hoogste niveau terugkeerde, verbaasde Dieter Baumann zelf geen moment. De 29-jarige Duitse atleet, die gisteren in Helsinki Europees kampioen werd op de 5.000 meter, is niet klein te krijgen door een blessurereeks. Behoedzaam voert hij geduld mee in zijn carrière, waarover hij bij de Olympische Spelen in Seoul (1988) al zei: “Een Dieter Baumann gaat zeker tien jaar mee.”

Het gaat nog wel eens een seizoen mis met Baumann. Hij werd tweede in Seoul en vier jaar later was hij winnaar in Barcelona. Maar de olympische lusten moest hij betalen met langdurige pauzes door blessures. Vorig jaar ging geheel verloren. Baumann schreef slechts columns voor een krant, terwijl het Duitse publiek naar zijn inbreng snakte bij het WK in 'zijn' Stuttgart. Hij hekelde doping, vond dat atleten nooit mochten zwichten voor het geld en kuurde zo lang dat hij van zijn letsels was verlost.

Het indoorseizoen gebruikte hij dit jaar voor weer een rentree. Op 10 juni keerde hij na 22 maanden terug. Een enkelblessure had hem al die tijd aan de kant gehouden. Hij had zich verzet tegen injecties. Baumann wachtte geduldig op herstel. Intussen zocht hij naar het antwoord op de vraag, waarom zijn lichaam protesteerde en verzaakte. Honderdveertig kilometer liep hij in een week. En dat is kennelijk ongezond, stelde hij vast. Hij ging daarom als training wielrennen en zwemmen. Met zijn vrouw Isabelle, een voormalige Oostenrijkse middenafstandsloopster, besprak hij de problemen. Zij adviseerde hem en is inmiddels Duits bondscoach voor de lange afstand.

Baumann was gisteren als herboren. In de finale van de 5 kilometer volgde hij iedere koploper met gemak en spoedde zich 300 meter voor de finish naar de leiding. Toen liet hij het tempo zakken, terwijl hij zijn tegenstanders opnam. Daarna toonde hij zich in een sprint véél sneller dan iedereen.

Het EK was op de slotdag niet alleen mooi door de 5 kilometer. Ook de 800 meter was een topnummer. De Italiaan Benvenutti was de sterkste in het veld. Hij troefde de Noor Rodal, die prinsheerlijk naar fantastische tijden was gerend, tactisch af. De 21-jarige Skandinaviër staat aan het begin van een carrière, die glanzend kan worden. Maar Benvenutti weet al meer. Ook op het gebied van blessures - de draak, die iedere atleet bestookt - is hij geen groentje meer. Zijn lichaam haperde bij het WK in Stuttgart, waar Benvenutti uit een serie strompelde.

Met de liefde voor een Joegoslavische verspringer verdween Britta Voros eind 1989 uit de DDR en van de atletiekranglijsten. Achter haar naam stond 1.91 en de DDR had met haar een groot talent voor het hoogspringen ontwikkeld. Als Sloveense keerde ze terug bij de Olympische Spelen (vijftiende) en bij het WK, waar ze elfde werd. Nu de gevestigde grootmachten dit jaar gebruikten voor gezinsuitbreiding, kwam de top vrij voor atletes als Bilac-Voros. Ze sprong over twee meter en toonde daarmee in Helsinki aan niet slechts een surrogaat winnares te zijn, nu Henkel langzaam terugkeert en Kostadinova aan stoppen denkt. De 26-jarige Bilac-Voros is de achttiende springster in de geschiedenis, die die barrière heeft genomen. Op 1.96 was zij bijna uitgeschakeld, terwijl de Russin Goeljajeva wel was geslaagd, maar met een derde poging redde zij zich. De concurrente haakte af op 1.98, Bilac bedwong die hoogte in de tweede poging, waarna twee meter een vrolijke toegift in een keer werd.

De 31-jarige Blondel won de tienkamp, maar had daar niet meer op gerekend. De Fransman kwam boven drijven na een mislukte hordenrace van favoriet Hamalainen. De laatste viel uit. Op het laatste onderdeel, de 1500 meter, maakte Blondel een achterstand van zes seconden op de Zweed Dagard meer dan goed. De Franse 4 x 100 ploeg pakte goud, mede omdat het Engelse viertal in de series het stokje verloor, terwijl Groot-Brittannië juist op dit onderdeel ijzersterk was. Bij de vrouwen duwde het Duitse kwartet op de 4 x 100 meter de herinnering aan de onverslaanbare DDR-formaties naar de achtergrond en was Pérec het neusje van de zalm in de winnende Franse estafette-formatie.

----

Medailleverdelinggoud, zilver, brons.

Rusland10 8 6 Groot-Brittannië 6 5 2 Duitsland 5 4 6 Frankrijk 4 2 2 Oekraïne3 6 3 Spanje 3 2 4 Noorwegen 3 2 1 Italië 2 4 3 Portugal2 1 0 Bulgarije 2 0 3 Wit-Rusland 1 4 0 Finland 1 1 0 Ierland 1 0 0 Slovenië1 0 0 Zweden 0 2 0 België 0 1 1