Handelaarster in radio-actief materiaal in Beieren opgepakt

BONN, 12 AUG. In Duitsland is voor de derde keer in drie maanden een kleine partij illegaal radioactief materiaal dat voor de aanmaak van atoomwapens gebruikt kan worden in beslag genomen.

Gisteren maakte de Beierse politie bekend dat maandag in Landshut een 48-jarige vrouwelijke makelaar is gearresteerd die ervan wordt verdacht de leiding te hebben gehad van een internationale groep handelaars.

De Duitse regering heeft al enkele keren verklaard “zeer bezorgd” te zijn over het “rondzwerven” van dergelijk uit Oost-Europa afkomstige materiaal in de Bondsrepubliek. Kanselier Helmut Kohl heeft er rechtstreeks over geklaagd bij de Russische president Boris Jeltsin, bijvoorbeeld zes weken geleden op de top van de zeven grootste industriestaten in Napels.

Begin mei werd bij een zakenman in Tengen (Baden-Württemberg) zes gram plutonium in een kwikoplossing gevonden, die volgens veiligheidsdiensten en onderminister Bernd Schmidbauer “zonder twijfel” afkomstig was uit een Russische fabriek of een verschrotte atoomonderzeeboot. Op 13 juni nam de politie in Landshut 0,8 gram uranium (235) in beslag, die tot 87,5 procent was verrijkt. Ook in dat geval ging het volgens de politie om niet meer dan een proefmonster voor potentiële klanten. Op 4 juli werden in een wegrestaurant ten noorden van München een Tsjech en vier Slowaken aangehouden die in een met lood beveiligde koffer 600 gram aan licht (3 procent) verrijkte nucleaire brandstof bij zich hadden, die niet voor de produktie van atoomwapens geschikt was. De tweede Tsjech, een taxichauffeur uit Praag die niet zei te weten wat hij had vervoerd, werd op vrije voeten gesteld.

De leider van het speciale arrestatieteam van de Beierse politie, Wolfgang Sommer, noemde het gisteren “zeer verontrustend” dat het “traditionele criminele milieu” intussen ook belangstelling voor de handel in illegaal nucleair materiaal heeft gekregen en er vaak gevaarlijk ondeskundig mee omgaat. De maandag in Landshut aangehouden makelaar werkte volgens hem op provisiebasis en probeerde te bemiddelen tussen de “leveranciers” uit Oost-Europa en potentiële klanten. Via haar hoopt de recherche een beter zicht te krijgen op aanvoerroutes en de organisatie van de illegale handel.