Cuba: VS verhullen kaping marineschip

HAVANA/WASHINGTON, 12 AUG. De Cubaanse leider Fidel Castro heeft de Verenigde Staten er gisteren van beschuldigd de kaping van een Cubaans marinevaartuig met “onvoorstelbaar cynisme” in de doofpot te stoppen. Castro deed dat op een persconferentie die de staatstelevisie rechtstreeks uitzond.

Het was het eerste officiële commentaar uit Cuba op de kaping van maandag, toen 26 Cubanen naar de VS vluchtten. Castro herhaalde zijn oproep aan Washington tot het nemen van “snelle, efficiënte en ernstige” stappen om de Amerikaanse asielpolitiek te veranderen. Vorige week heeft Castro na vier veerbootkapingen gedreigd de grenzen te openen voor Cubanen die het land willen verlaten. Een stroom vluchtelingen zal de VS overspoelen, als het Amerikaanse asielbeleid niet wordt gewijzigd, aldus Castro. De VS geven tot nu toe vrijwel iedere Cubaan politiek asiel. Cubaanse kapers worden in de VS bijna nooit vervolgd.

Castro heeft gisteren gezegd dat bij de kaping maandag een Cubaanse luitenant ter zee is vermoord. De VS hebben gesuggereerd dat Cuba dit niet kan bewijzen. Cubaanse televisiebeelden toonden het lijk van de legerofficier. De vermeende schutter verblijft inmiddels in de VS.

De Amerikaanse minister van justitie, Janet Reno, heeft enkele uren voor Castro's televisieoptreden gezegd dat de regering-Clinton “alle verstandige stappen” zal nemen om een herhaling van de 'Mariel-exodus' van 1980 te vermijden. Toen opende Castro de grenzen en vluchtten in vijf maanden 125.000 Cubanen, inclusief criminelen en geesteszieken, naar de VS.

“De Verenigde Staten hebben herhaaldelijk uiteengezet dat we een tweede Mariel niet zullen toestaan”, aldus Reno. Onder Amerikaanse vlag varende schepen richting Cuba zullen worden aangehouden om te vermijden dat de bemanning Cubanen gaat ophalen. Gisteren heeft de Amerikaanse kustwacht een Amerikaanse speedboot met drie bemanningsleden en 20 Cubanen opgebracht. De bemanningsleden zijn gevangengenomen. Tijdens de Mariel-exodus haalden in de VS levende Cubanen vaak in eigen boten landgenoten op.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren gezegd dat de kustwacht is voorbereid op het snel inzetten van meer schepen in de Caraïbische wateren om een massale uittocht te verhinderen. Volgens voorzitter Torricelli van de ondercommissie Inter-Amerikaanse zaken kan de Amerikaanse vloot in het Caraïbisch gebied binnen 36 uur worden verviervoudigd. De huidige Amerikaanse maritieme aanwezigheid in het gebied bestaat uit twaalf schepen in de zee rond Haïti en vijf vaartuigen op een antinarcoticamissie die indien nodig kunnen worden gehergroepeerd in de buurt van Cuba, aldus het Pentagon.(AP, AFP, Reuter)