Reed Elsevier overweegt twee grote acquisities in VS

ROTTERDAM, 11 AUG. Reed Elsevier is in de laatste fase van besprekingen over aankoop van het Amerikaanse beursgenoteerde uitgever van elektronische informatie, Mead Data Central. Ook wordt gesproken over overname van tijdschriftengroep Ziff. Met de overnemingen zou respectievelijk 1 en 2 miljard dollar gemoeid zijn, waarmee het de meest majeure acquisities uit de geschiedenis van de uitgever kunnen worden.

Reed Elsevier-bestuurder drs. P. Vlek heeft vanochtend de besprekingen desgevraagd bevestigd. Vlek wijst erop dat er bij Mead nog enkele andere gegadigden zijn. In een periodiek voor investment bankers wordt gesproken over Times Mirror, the Washington Post en Thomson Corporation.

Mead Data wordt volgens Vlek op een soort veiling gebracht. Mead Data maakt nu nog deel uit van de Mead Corporation uit Ohio, vorig jaar goed voor een omzet van 4,8 miljard dollar, waarvan circa 600 miljoen voor Mead Data. In het afgelopen half jaar was dit onderdeel goed voor 299 miljoen dollar omzet.

Niet bekend

Het bestuur van Reed Elsevier noemde als voordeel van de fusie begin vorig jaar dat de combinatie voor hogere bedragen kan acquireren dan de bedrijven afzonderlijk. Reed Elsevier wil jaarlijks voor 1 miljard gulden acquireren. Een acquisitie van de omvang van Mead zou het concern maar eens in de twee jaar kunnen doen en van Ziff mogelijk eens in de vier jaar zonder dat het vreemd vermogen zou aantrekken. Het concern wil namelijk niet betalen in aandelen, omdat daarmee de winst per aandeel snel verwatert.