KLM boekt drie maal hogere winst

AMSTELVEEN, 11 AUG. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft over het eerste kwartaal van het boekjaar 1994/95, de maanden april, mei en juni, een winst geboekt van 122 miljoen gulden. Dat is ruim drie keer zoveel als het kwartaalresultaat een jaar geleden van 40 miljoen gulden.

De KLM maakte de cijfers aan het begin van de middag bekend, kort voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering. De directie van de KLM is voorzichtig optimistisch over het resultaat voor het gehele boekjaar. Over het vorige boekjaar 1993/94 kwam de winst van de KLM uit op 103 miljoen gulden.

De cijfers liggen iets boven de verwachtingen van de meeste analisten. Maar op de Amsterdamse effectenbeurs viel het resultaat beleggers tegen. De koers daalde na publicatie 1,80 gulden naar 53 gulden. Volgens handelaren hebben beleggers de laatste weken veel aandelen KLM gekocht waardoor de koers sterk is opgelopen. Nu verzilveren zij de koerswinst door hun aandelen weer te verkopen.

Per aandeel kwam de winst 82 procent hoger uit op 1,31 gulden tegen 72 cent een jaar geleden, ondanks een toename van het aantal aandelen met 60 procent. De omzet van de KLM steeg tot 2,26 miljard gulden. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 41 miljoen naar 126 miljoen gulden. Het saldo bedrijfsinkomsten en -lasten, dat vorig jaar 151 miljoen gulden bedroeg, kwam nu uit op 211 miljoen gulden.

De winststijging van de KLM kwam onder meer tot stand door de verbeterde resultaten van de deelnemingen van KLM. Het concern won in het afgelopen kwartaal 7 miljoen gulden op zijn deelnemingen, tegen een verlies van 7 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de chartermaatschappijen Transavia en Martinair zijn voor deze verbetering verantwoordelijk.

De vervoersgroei van de KLM bedroeg in het eerste kwartaal 12 procent. Daardoor stegen de vervoersinkomsten van 1,8 miljard gulden naar 1,95 miljard gulden. KLM won ook op brandstofkosten die daalden van 221 miljoen gulden naar 209 miljoen gulden.