Frans Maassen gewond bij val op de training

ROERMOND, 9 AUG. Frans Maassen is gisteren bij een trainingsrit ten val gekomen en vrij ernstig gewond geraakt. De 29-jarige profrenner van WordPerfect, die op een recht stuk weg plotseling over de kop sloeg, werd met een lichte hersenschudding, verwondingen aan het gezicht en een gekneusde pols naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij nog enige dagen moet blijven.

Maassen kan zich de crash niet herinneren, omdat hij naar zijn zeggen “een black out” had. Maar hij vermoedt dat de val het gevolg was van materiaalpech. “Misschien heb ik mijn ketting stuk getrapt”, aldus de Limburger, wiens fiets nog voor onderzoek bij de politie is. De onfortuinlijke renner, die in de Tour moest opgeven wegens een blessure aan het zitvlak, zal door het ongeluk niet kunnen deelnemen aan de Profronde van Nederland, die maandag begint. “Het is heel sneu voor Maassen, maar als hij de Profronde niet rijdt, gaat hij ook niet mee naar het WK”, zei keuzeheer Gerrie Knetemann van de wielerunie vanochtend.

Knetemann had Maassen en Erik Breukink aangewezen voor de eerste individuele WK-tijdrit, 25 augustus op Sicilië. Maassen had zich in die race tegen de klok willen revancheren voor een matig seizoen. Pas kort voor de Tour bereikte hij zijn goede niveau van enkele jaren geleden. Na zijn gedwongen vertrek uit de Franse ronde werkte Maassen intensief aan zijn herstel. Hij deed dat aanvankelijk door middel van aqua-jogging, omdat hij nog niet op een fiets mocht zitten.

In de WK-tijdrit wordt Maassen vervangen door de eerste reserve, zijn ploeggenoot Jelle Nijdam.