Aantal reizen met 10 pct gestegen

ROTTERDAM, 9 AUG. De reisbureaus hebben dit jaar tot nu toe 10 procent meer reizen geboekt dan vorig jaar. In 1993 werden de reisorganisaties weliswaar overspoeld met aanvragen als gevolg van de slechte zomer, maar ook dit jaar zijn de boekingen in de maanden juni en juli op een hoog niveau gebleven.

Dat blijkt uit gegevens die bekend zijn gemaakt door de reisorganisatie ANVR.

Het aantal vliegvakanties is dit jaar zelfs gestegen met 21 procent. De ANVR spreekt wat dat betreft over een echt topjaar.

ANVR-directeur C. Couvreur schrijft de toegenomen belangstelling voor reizen toe aan de opleving van de economie. Vorig jaar waren veel mensen voorzichtig geworden door de ontslaggolf die een aantal bedrijven overspoelde. Dat vertaalde zich in een terughoudendheid bij vakantiegangers om een relatief dure vliegreis te boeken.

Transavia heeft al op de toegenomen belangstelling voor vliegvakanties ingespeeld door de komende winter een prijsconcurrerend alternatief voor de wintersport te bieden. Toeristen maken nu voornamelijk gebruik van eigen vervoer (auto), trein of bus om hun wintersportbestemming te bereiken. Voor 395 gulden kunnen skiërs komende winter echter naar Salzburg in Oostenrijk vliegen. Met het tijdsvoordeel van dit soort reizen denkt Transavia een geduchte concurrent te worden voor andere manieren van vervoer.

Wat de zomerbestemmingen betreft scoren Portugal (plus 50 procent), Spanje (plus 48 procent) en Cyprus (plus 73 procent) bij de vakantiegangers het hoogst.

Een negatieve uitschieter vormt Turkije. Een aantal bomaanslagen in toeristencentra heeft de vakantiegangers afgeschrikt. In totaal is het aantal reizen naar Turkije dit jaar teruggelopen met 46 procent.

De ANVR heeft tevens geconstateerd dat vakantiereizen per trein minder populair zijn geworden. Het aantal boekingen per trein is teruggelopen met 21 procent.

Het aantal busreizen groeide met slechts 3 procent. Spanje is in deze sector verreweg de populairste vakantiebestemming.