Revanche Chardon in marathon vierspan

DEN HAAG, 8 AUG. Het Oranje-gevoel wilde de tweede week tijdens de Wereldruiterspelen niet echt komen, totdat vierspanrijder IJsbrand Chardon zaterdag aan de start verscheen van de marathon. Chardon wist dat hij na zijn achterstand in de dressuur eigenlijk kansloos was. Maar het woord 'kansloos' komt niet in zijn woordenboek voor. Heel rustig begon hij in de eerste twee hindernissen van de marathon om zijn betrekkelijk onervaren span vertrouwen te geven. Maar de 60.000 toeschouwers lieten niet na hun favoriet met vuur aan te moedigen en dat inspireerde Chardon tot een rit een wereldkampioen waardig.

Hij nam alle risico's en stuurde, wendde en draaide zijn paarden luidruchtig aanvoerend door de hindernissen, die hij later de mooiste die hij ooit gezien had zou noemen. In hindernis drie, het beroemde Sprookjesbos, sloeg hij zijn eerste slag. Uiteindelijk realiseerde hij in drie van de acht hindernissen de snelste tijd. Tussendoor had hij nog de tijd om staande op de bok zwaaiend en juichend zijn enthousiasme richting het publiek te uiten.

Chardon kan niet alleen zijn vierspan aan, hij is een ware volksmenner. Toen hij als winnaar uit de marathon kwam, had het publiek haar held. Maar zelf realiseerde Chardon zich terdege dat een wereldkampioen zulke missers in het eerste verplichte onderdeel, de dressuur, niet mag maken. Zijn onervaren paard Ferdi was zo geschrokken van het immense dressuurstadion, dat hij praktisch onbestuurbaar was geworden.

“Ik kwam hier om voor de derde keer wereldkampioen te worden. Dat is niet gelukt”, zegt Chardon. “Maar ik ga wel sterk naar huis. In de marathon werd ik zelf lyrisch van de kracht en de gehoorzaamheid die mijn paarden, onervaren als ze zijn, toch op wisten te brengen.”

De Duitser Freund werd wereldkampioen, de 60-jarige Brit George Bowman behaalde het zilver, Chardon brons. Ook het Nederlandse team eindigde als derde.