Ellen van Langen haat soms haar blessuregevoelige benen

HELSINKI, 8 AUG. Gistermorgen om 10.22 uur bleef in het Olympisch Stadion van Helsinki baan één bij de 800 meter leeg. Haar naam stond wel op het grote scorebord, maar Ellen van Langen zat op de tribune. De atlete noemde het kijken naar haar race naderhand “een martelgang”. Toch had Van Langen er bewust voor gekozen om niet alleen op haar kamer in het atletendorp voor de televisie te blijven zitten. Vandaag vliegt ze in het gezelschap van haar moeder en broer terug naar Nederland.

Van Langen incasseerde afgelopen weekeinde de volgende zware tegenslag in haar carrière. Ze kreeg begin vorige week last van een blessure aan de hamstrings in haar rechterbeen, besloot na een test op vrijdagmiddag toch naar Helsinki te reizen, maar voelde daar zaterdagmorgen bij het opstaan uit bed een reactie. Bij loopoefeningen later op de dag bleek de ernst van de situatie. Trainer Frans Thuys: “Elke training duurt eigenlijk tot de volgende ochtend. Dan kan je pas voelen of er een reactie is.” Toch vindt geen van de betrokkenen dat het te voorbarig is geweest om Van Langen naar Finland te laten gaan. “Ik was pijnvrij”, zei Van Langen.

Van Langen bekende zelf nog lange tijd de gok te hebben willen wagen om pas na de warming-up voor de 800 meter de uiteindelijke beslissing te nemen. Dat werd haar echter uit het hoofd gepraat. Teamarts Els Stolk: “De kans dat ze hier drie keer had kunnen lopen was nihil.” Bovendien liep Van Langen het risico op een spierscheuring en een litteken waardoor ze naar schatting tien weken zou zijn uitgeschakeld.

Nu is er nog de reële hoop dat Van Langen het naseizoen kan lopen, te beginnen met de Grand Prix van Zürich op 17 augustus. “Op zich is dit niet zo'n ernstige blessure. Tenminste, zo lijkt het”, hield Van Langen de moed er in. Ze huilde zaterdagavond onder meer bij kamergenote Stella Jongmans uit, maar lichtte later zelf manmoedig de pers in over haar situatie. Ze hield zich daarbij opmerkelijk sterk, maar had het wel soms zichtbaar moeilijk.

Na de absentie bij het wereldkampioenschap van vorig jaar was de atlete uit Hilversum er gebrand op wel aan het Europees kampioenschap in Helsinki mee te doen. Van Langen zei gisteren na een nacht met weinig slaap “ontzettend te balen.” “Ik haat mijn benen soms.” Toch overweegt ze nog steeds niet om de handdoek te gooien. Trainer Frans Thuys verwacht dat Van Langen zeker nog tot de Olympische Spelen van over twee jaar in Atlanta zal doorgaan. “Zelfs als ook het hele volgende jaar zou mislukken.”

Thuys stelt dat geluk en verdriet voor Van Langen heel dicht bij elkaar liggen. “Ze hoeft ook maar even goed fit te zijn en er hangt een prijs aan de boom.” Van Langen: “Ik kán knetterhard lopen. Ik ben met deze benen ook olympisch kampioen geworden.”

In Helsinki bleek zaterdagavond andermaal de enorme wilskracht van Van Langen. Toen de atlete nadat ze om half zes het besluit om niet te starten al had genomen hoorde dat er voor de volgende dag onweer werd voorspeld dacht ze meteen aan een mogelijk uitstel van de 800 meter. En dat zou, bedacht ze zich, haar dan extra tijd geven om te herstellen. Later moest ze daar zelf om lachen. “Een wedstrijd wordt natuurlijk nooit een dag uitgesteld, hooguit een uurtje.”

Van Langen moet inmiddels de wanhoop nabij zijn. “Ik vraag me steeds af of ik fouten maak. Maar ik kan niets vinden. Ik ben zó zuinig op mijn lijf.” Thuys echter: “We doen in ieder geval dingen fout. Anders zou ze zich niet blesseren. Maar het is te simpel om te zeggen bij dat onderdeel van de training raakt ze geblesseerd dus doen we het niet meer of minder. Topsport stelt bepaalde eisen.” Thuys kondigde aan met Van Langen en alle andere betrokkenen het hele seizoen nauwkeurig te gaan evalueren. “We moeten alles super-kritisch gaan bekijken.” Van Langen: “Moet ik misschien minder hard gaan trainen? En dus ook minder hard lopen. Dat schiet ook niet op. Want ik wil alleen het hoogste kunnen bereiken.”

Frans Thuys zou zaterdagavond zelf ook naar Helsinki reizen, maar annuleerde zijn reis toen werd besloten Van Langen terug te trekken. Hij was overdag evenals NOC-arts Peter Vergouwen telefonisch nauw bij het overleg betrokken geweest.

De andere Nederlandse atleten in Helsinki werden direct tijdens een extra teambijeenkomst ingelicht over het terugtrekken van Van Langen. Iedereen was onder de indruk van de slechte tijding. “Ik ben een paar uur niet met mijn eigen wedstrijd beziggeweest”, zei collega-800-meterloopster Ester Goossens. Zij wilde echter haar onverwachte uitschakeling, vijfde in de serie, niet daaraan wijten. Stella Jongmans plaatste zich via een derde plaats wel voor de halve finale van vanavond.