Deee-Lite

Deee-Lite. Dewdrops In The Garden (Elektra 7559-61526)

In 1990 debuteerde het Newyorkse trio Deee-Lite met de plaat World Clique, gevuld met vederlichte dansmuziek. Twee jaar later verscheen de spirituele opvolger Infinity Within, waarop het onbezorgde plezier van het debuut was aangevuld met sombere teksten, als in het nummer I Had A Dream I Was Falling Through A Hole In The Ozone Layer. Onlangs bracht de groep hun derde cd uit, Dewdrops In The Garden. Daarmee is Deee-Lite weer terug bij het begin. De thema's op Dewdrops In The Garden zijn liefde, zoenen, zomer en picknick. En dat zijn onderwerpen die beter passen bij het instrumentarium van Deee-Lite. Want dat klinkt zo licht en transparant als het gezoem van insecten in de avondlucht, met synthetische blieps en de voorspelbare house-beat. Soms ontstaat er een stuwing in het ritme door een mooi rollende baspartij. Maar de meeste nummers beklijven niet, daarvoor is het gebliep en gepruttel te vrijblijvend.

De voornaamste charme van Deee-Lite is de stem van Lady Kier. Zij heeft een koele stem, die voluit kweelt, golft en buigt. 'When you bite your bottom lip/ I want to do back flips/ Kiss your belly button/ And show you some good loving', stamelt Lady Kier hees in Stay In Bed, Forget The Rest. Op haar best is Lady Kier in haar gemene passages. Zoals in het nummer Call Me, dat eigentijdse problemen met antwoordapparaten behandelt, 'Ik heb je boodschap nooit gehad', wimpelt ze iemand af. Om daar nog vals aan toe te voegen: 'Bel mij maar niet, ik bel jou wel!'.