Beesten en beuken in volle Damstraat

De Damstraat trekt als een slappe bedspiraal alle voetgangers naar het midden van de weg. Het zijn vooral toeristen, die met al hun zintuigen van de stad genieten en geen verschil zien tussen stoep of straat. Het geluid van een fietsbel is hun vreemd en opzijgaan doen ze dan ook pas als de fietser vloekend voorbijsteekt. Waarbij ze onvermijdelijk in de baan van een volgende fiets stappen.

De Damstraat is een extreem voorbeeld zegt Paolo Carra, fietser bij de Amsterdamse Fietsdienst. “Het lijkt wel of ze daar allemáál stoned zijn.” Paolo en zijn collega-koeriers mijden deze doorsteek van de Wallen naar de Dam, zeker in de zomer. Maar een goeie oefening is het wel.

Deze week komen Paolo en drie andere jongens van de Fietsdienst namelijk uit op het wereldkampioenschap voor fietskoeriers in Londen. Ze zullen er pakjes moeten rondbrengen, twee minuten sur place staan op het dak van een auto en honderd meter sprint trekken - allemaal handige vaardigheden voor in de stad.

Xander, een van de andere deelnemers, oefende vroeger wel in de Leidsestraat. Op zaterdag, wedstrijdje wie het eerst van het Leidseplein op het Koningsplein komt. Officieel is het voetgangersgebied, maar geen agent sommeert er ooit iemand van zijn fiets. Dat hebben Paolo en Xander voor op hun brommer- en autoconcurrenten: de fiets heeft vrij spel in Amsterdam. “Wij worden nooit never aangehouden”, zegt Paolo. “Ontwijken, beesten, beulen. Rood licht telt niet.” (BB)