Rusland keurt de Navo-actie indirect goed

MOSKOU/SARAJEVO, 6 AUG. Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteravond gezegd dat de Bosnische Serviërs de NAVO-aanvallen op hun stellingen in de buurt van Sarajevo zelf hebben uitgelokt.

“Het is spijtig dat de Serviërs zelf de aanleiding voor deze gang van zaken hebben gegeven. De laatste tijd lijkt het alsof ze handelen volgens het principe: hoe erger de dingen worden, des te beter is dat voor ons”, aldus de woordvoerder.

In de verklaring van het ministerie staat wel dat Rusland “diep bezorgd is” over de situatie in Bosnië en schemert tevens door dat Moskou een vreedzame uitweg nog niet heeft afgeschreven. “Nu het proces voor het vinden van een vreedzame oplossing van de Bosnische crisis is geïntensiveerd, kunnen oprispingen als deze (de luchtactie van de NAVO) de politieke pogingen alleen maar bemoeilijken.”

De Russische verklaring geeft geen expliciete goedkeuring aan de NAVO-actie, maar de teneur ervan is zeer kritisch in het nadeel van de Bosnische Serviërs. Politieke waarnemers denken al lang dat de Bosnische Serviërs proberen een wig te drijven tussen Rusland en de Westerse landen die betrokken zijn bij pogingen een oplossing voor de Bosnische crisis te vinden.

Het Kremlin staat onder druk van Russische nationalisten en presenteerde zichzelf tot nu toe als behartiger van de belangen van het 'Servische broedervolk'. Maar Moskou heeft deze week enthousiast zijn steun uitgesproken voor het besluit van de president van Joegoslavië (Servië en Montenegro), Slobodan Milosevic, om de banden met de Bosnische Serviërs door te snijden. Milosevic nam die stap als straf voor de weigering van de Bosnische Serviërs in te stemmen met het vredesplan van de Internationale contactgroep voor Bosnië.

President Boris Jeltsin had bij de drie eerdere luchtaanvallen van de NAVO op doelen in Bosnië (op 28 februari, 10 en 11 april van dit jaar) nog woedend gereageerd en het recht opgeëist te worden geconsulteerd. Het is onduidelijk of de NAVO-bevelhebbers of de VN-leiding Moskou ditmaal van te voren op de hoogte hebben gesteld.

Rusland stak de afgelopen maanden veel tijd en moeite in het vinden van een diplomatieke oplossing van het Bosnische conflict. Toen de Bosnische Serviërs uiteindelijk alle vredesvoorstellen van de hand wezen, wendde ook Moskou zich van de Bosnische Serviërs af. (AP, Reuter)