Zelfs vice-president teruggestuurd; Servië sluit grens met Servisch-Bosnië

BELGRADO, 5 AUG. Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft de grens met de 'Servische republiek' in Bosnië gesloten. Gisteren en vandaag zijn honderden vrachtwagens aan de grens teruggestuurd, wat bij een aantal grensposten tot grote chaos en verwarring leidde. Zelfs humanitaire goederen als voedsel en schoolboeken mochten de grens niet over.

De telefoonverbindingen tussen Joegoslavië en Bosnisch-Servië zijn met ingang van vandaag verbroken. De bus die dagelijks van Pale naar Belgrado rijdt, vertrok vanochtend niet uit de hoofdstad van de 'Servische republiek'.

Een aantal Bosnisch-Servische politici die naar Servië wilden gaan, werden aan de grens eveneens tegengehouden en teruggestuurd. Een van hen was Biljana Plavsic, de vice-presidente van de 'Servische republiek'.

De Joegoslavische leiding had gisteren laten weten de economische en politieke betrekkingen met de leiders van de Bosnische Serviërs te verbreken en de grens te sluiten. Het besluit is een reactie op de tot drie keer toe herhaalde weigering van de Bosnische Serviërs om het vredesplan voor Bosnië van de internationale gemeenschap te aanvaarden.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, zei gisteren dat de maatregel van Joegoslavië “catastrofale gevolgen voor de hele Servische natie” zal hebben. Hij voegde daaraan toe dat de Bosnische Serviërs ondanks de reactie van Joegoslavië de strijd in Bosnië zullen voortzetten. (Reuter, AP, AFP)