Ultra-radicale moslims eisen moordaanslag in Algiers op

LONDEN/PARIJS, 5 AUG. De Algerijnse Gewapende Islamitische Groepering (GIA) heeft vanmorgen de aanslag opgeëist bij de Franse ambassade in Algiers afgelopen woensdag, waarbij vijf Fransen om het leven kwamen.

De GIA schrijft in een verklaring aan het Arabische dagblad al-Hayat in Londen dat een aanslag was gepleegd op “vijf Franse christenen”.

De GIA is een ultra-radicale Algerijnse groepering die het minder radicale FIS niet erkent als leider van het fundamentalistische moslim-verzet in Algerije. Van de GIA maken ook FIS-leden deel uit die van het FIS naar de GIA zijn overgelopen.

De Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua, heeft de Duitse, Britse en Amerikaanse regeringen er gisteren van beschuldigd niet streng genoeg op te treden tegen de leiders van het Algerijnse Front voor de Islamitische Redding (FIS) die in die landen hun onderkomen hebben.

Aanvankelijk werd het FIS ervan verdacht de dader te zijn van de aanslag op woensdag in de buurt van de Franse ambassade. Pasqua zei in een vraaggesprek met het radiostation Europe-1 dat Franse verzoeken aan Duitsland, Groot-Brittannië en de VS om strengere maatregelen tegen de “officiële vertegenwoordigers van het FIS binnen hun landsgrenzen”, niet gehonoreerd waren. “Ze zeggen dat de FIS-leiders niets onwettigs gedaan hebben, maar ik zeg: wacht maar af, dat zullen ze nog doen”, aldus Pasqua. Ondanks hun verantwoordelijkheid voor aanslagen in Algerije zijn de FIS-leiders door Duitsland, Groot-Brittannië en de VS “niet gedesavoueerd”, aldus Pasqua.

De voorzitter van het uitvoerend comité van het FIS, Rabah Kebir (36), die in Duitsland woont, werd door Pasqua “medeplichtig” genoemd aan de aanslag afgelopen woensdag in Algiers waarbij drie Franse gendarmes en twee functionarissen van het Franse consulaat in Algiers om het leven kwamen.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken wilde niet op de beschuldiging van Pasqua ingaan, maar onderstreepte dat de FIS-leider Rabah Kébir in februari van dit jaar op initiatief van de Duitse minister van buitenlandse zaken Kinkel een verbod heeft gekregen om in Duitsland politieke activiteiten te ontwikkelen. De aanvraag van politiek asiel door Kébir, die in Algerije bij verstek ter dood is veroordeeld, is nog in behandeling, aldus de woordvoerder.

Kébir heeft voor de Franse televisie verklaard dat het FIS de aanslagen tegen buitenlanders niet steunt, maar beschuldigde Frankrijk ervan een bewind te ondersteunen waarvan “het einde nadert”.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren dat tegen personen die op legale wijze de VS zijn binnengekomen alleen maatregelen getroffen kunnen worden als zij de Amerikaanse wet overtreden. Het FIS staat niet op de lijst van illegale terroristische groeperingen waarvan het lidmaatschap als wettelijke overtreding wordt beschouwd, aldus de woordvoerder.

Pag.4: Frans offensief tegen fundamentalisten

Sinds het begin van de terreur van het FIS tegen buitenlanders, vorig jaar september, zijn 56 buitenlanders gedood, onder wie vijftien Fransen. Frankrijk ondersteunt het bewind van de Algerijnse regering die in 1992 een verkiezingsoverwinning van het FIS verijdelde door de verkiezingen te annuleren. In het politieke geweld zijn sindsdien vierduizend Algerijnen omgekomen.

Pasqua verklaarde gisteren voor de Franse televisie dat in Frankrijk “alle nodige maatregelen” getroffen werden tegen de Algerijnse fundamentalisten. Frankrijk heeft na de aanslag van woensdag een offensief ingezet tegen Algerijnen die van banden met het FIS verdacht worden. Pasqua heeft opdracht gegeven voor de aanhouding, vanmorgen, van elf personen die naar een leger barak in Aisne gebracht zijn. Gisteren werden al zeven personen aangehouden, onder wie Djaffar El Houari, voorzitter van de Algerijnse Broederschap in Frankrijk (FAF), een groepering die ervan verdacht wordt het FIS te ondersteunen. Frankrijk opende een vergelijkbaar offensief tegen moslim-fundamentalisten in november van vorig jaar nadat in Algerije drie Franse consulaire medewerkers waren gegijzeld. De Franse politie hield toen verrassingsacties in Parijs, Marseille, Nice, Lyon, Bordeaux en Straatsburg, waarbij tachtig personen gearresteerd werden.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Antonio Martino, zei donderdag dat in Algerije nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden om aan het Islamitische geweld een einde te maken. Italië en de Verenigde staten hebben er bij de Algerijnse autoriteiten op aangedrongen om onderhandelingen te beginnen met vertegenwoordigers van de Islamitische fundamentalisten die geweld afwijzen.

Niet bekend

Op dit moment werken op de ambassade nog een tijdelijk zaakgelastigde, een kanselier en een secretaresse die de noodzakelijke maatregelen voor de sluiting treffen. Zij brengen onder meer de ongeveer dertig Nederlanders in Algerije op de hoogte van de tijdelijke sluiting. Verder wordt gezocht naar een ambassade in Algiers die de diplomatieke werkzaamheden, zoals de uitgifte van visa voor buitenlanders die naar Nederland willen reizen, gaat waarnemen.

De Franse minister van buitenlandse zaken Juppé heeft verklaard dat de Franse ambassade niet gesloten zal worden. De Franse regering heeft politie-functionarissen naar Algerije gestuurd om de ambassade beter te bewaken. De Belgische regering heeft Belgen wiens aanwezigheid in Algerije niet noodzakelijk is, nadrukkelijk verzocht het land te verlaten.