Paspoort met kruinen, kleur en zwilwratten

Internationale wedstrijdpaarden hebben een identificatieplicht en een paspoort, afgegeven door de internationale paardesportbond FEI. In het document staan gegevens over de afstamming, het geslacht, de geboortedatum, de kleur en de aftekeningen van het paard. Wanneer een paard geheel bruin of zwart is, zonder enige witte plek op de neus of aan de benen, zijn de kruinen in het haarkleed genoteerd als uniek herkenningsteken.

Bij aankomst op de wedstrijd, zoals deze week op de Ruiterspelen in Den Haag, wordt gecontroleerd of het signalement van het paard overeenkomt met de gegevens van het paspoort. “Een veterinair die een signalement moet noteren staat in uiterste instantie nog een herkenningsmogelijkheid ten dienste,” zegt dierenarts prof. Henk Breukink, “Dat is de vorm en plaats van de zwilwratten aan de binnenkant van de paardebenen. Zelfs wanneer de zwilwratten zijn afgesneden, blijft de unieke vorm ervan op de huid zichtbaar.”

In het FEI-paspoort staan ook de naam en de nationaliteit van de ruiter. Alleen met die ruiter kan het paard deelnemen. Een paspoort kost 150 Zwitserse frank vermeerderd met de eigen dierenartskosten om het signalement van het paard te laten schetsen. In het document staan ook de gegevens over verplichte vaccinaties. Er wordt nauwelijks gerommeld met paspoorten. “Een enkele keer stuit je nog wel op een niet kloppend vaccinatieschema,” zegt Breukink. “In Nieuw-Zeeland wordt niet standaard ingeënt tegen influenza, omdat die griep daar niet voorkomt. Een Nieuwzeelands endurance-paard hier, was te laat ingeënt. Meestal wordt dan een geldboete gegeven en mag het paard wel meedoen.”