Letland verbaasd over nieuwe uitval van Jeltsin

RIGA, 5 AUG. In Letland is gisteren met verbazing gereageerd op een nieuwe heftige uitval van de Russische president, Jeltsin, aan het adres van de Letten.

Jeltsin zei gisteren dat Letland “een centrum van nationale intolerantie” wordt. De Letten, zei hij, hebben internationale adviezen naast zich neergelegd bij het opstellen van hun wet op het staatsburgerschap. “In plaats van het beleid in overeenstemming te brengen met de hoge standaard van Europa en de wereld heeft Letland ervoor gekozen zijn burgers te verdelen in mensen van de eerste en mensen van de tweede categorie en heeft het etnische discriminatie gelegaliseerd”, aldus Jeltsin.

De uitval wekte in Riga verbazing, omdat de wet op het staatsburgerschap na internationale kritiek is aangepast. Daarbij is de meest omstreden paragraaf geschrapt. Op de jongste versie van de wet is door de Raad van Europa en de Europese Veiligheidsconferentie CVSE voorzichtig positief gereageerd. Volgens een verklaring in Riga komen Jeltsins opmerkingen “niet overeen met de waarheid”. Het is volgens de verklaring “onbegrijpelijk” dat Jeltsin “het standpunt van de CVSE en de Raad van Europa onvoldoende begrijpt”. (Reuter)