President steunt onderminister in zaak-Whitewater

WASHINGTON, 4 AUG. President Clinton heeft gisteren zijn vertrouwen uitgesproken in zijn onderminister van financiën, Roger Altman, wiens positie ter discussie staat door de zogeheten Whitewater-affaire. Volgens Clinton is een aftreden van Altman niet aan de orde.

“De minister van financiën (Lloyd Bentsen, red.) heeft aangegeven dat Altman in zijn functie uitstekend werk heeft verricht. De minister van financiën heeft vertrouwen in hem en ik ook”, zei Clinton op een persconferentie in het Witte Huis. De Republikeinen willen Altmans aftreden omdat hij het Congres onvolledige informatie heeft gegeven over de Whitewater-kwestie, die handelt over de omstreden beleggingen van de Clintons in het onroerend-goedprojekt Whitewater in het verleden in Arkansas.

De vooraanstaande Republikeinse senator Phil Gramm zei gisteren, na een tien uur durende hoorzitting met Altman voor de senaatscommissie die het Whitewater-schandaal onderzoekt, dat het vertrek van de onderminister onvermijdelijk is. “Ik twijfel er niet aan dat de president de juiste beslissing zal nemen en die beslissing is dat hij (Altman, red.) zal moeten vertrekken”, zei Gramm. Ook Democratische Congresleden menen dat Altman zware fouten heeft gemaakt.

Altman, een vriend van Clinton, wordt verweten het Congres onvolledig te hebben geïnformeerd over de contacten tussen zijn ministerie en het Witte Huis over de Whitewater-affaire. Altman was tot dit voorjaar tevens hoofd van de Resolution Trust Corporation (RTC), een opsporingsdienst die de handelwijze van een bij de Whitewater-kwestie betrokken spaarbank heeft onderzocht, met de Clintons als potentiële getuigen. Die spaarbank was in handen van Clintons beleggingspartner.

Altman verklaarde afgelopen februari voor de senaatscommissie dat hij een bespreking met Witte Huis-medewerkers had gehad over de procedurele kanten van het onderzoek. Later gaf hij toe dat hij eerdere contacten tussen ambtenaren van het ministerie van financiën en het Witte Huis niet had gemeld, onder meer over perspublikaties en over de stand van het onderzoek.

Evenmin had hij in februari gezegd dat hij in zijn bespreking op het Witte Huis had geopperd af te treden als hoofd van de RTC, wegens mogelijke belangenverstrengeling. De toenmalig juridisch adviseur van Clinton drong er bij hem op aan niet af te treden als RTC-hoofd, waarop Altman dit uitstelde.

De verklaring van Altman afgelopen dinsdag dat hij niet opzettelijk de vragen van de senatoren onvolledig heeft beantwoord, heeft zijn positie in de ogen van de Republikeinen allerminst versterkt. Altman heeft volgens Clinton echter opheldering gegeven over “een incident waarbij de wet of ethische normen niet zijn geschonden”. (Reuter, AP)