Monetaire unie van Wit-Rusland en Rusland uitgesteld

MOSKOU, 4 AUG. Rusland en Wit-Rusland hebben de invoering van een monetaire unie voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wel hebben beide landen afgesproken hun politieke en economische relaties te versterken. Dat is de uitkomst van overleg, gisteren, tussen de Russische president, Boris Jeltsin, en zijn nieuwe Witrussische ambtgenoot, Aleksandr Loekasjenko.

Jeltsin ontving Loekasjenko gisteren met alle gebruikelijke hoffelijkheden, hoewel Rusland tijdens de campagne voor de Witrussische presidentsverkiezingen deze zomer nog een duidelijke voorkeur aan de dag legde voor diens rivaal, de toenmalige premier Vjatsjeslav Kebitsj. Jeltsin zei na afloop van de ontmoeting van gisteren dat hij “sympathie” voelde voor Loekasjenko, die bij de verkiezingen uiteindelijk tachtig procent van de stemmen haalde. “Een deel van de [Russische] pers heeft de verkiezingscampagne niet helemaal goed geïnterpreteerd”, aldus Jeltsin.

Loekasjenko zei: “Ik ben blij dat Rusland me heeft begrepen en me steunt. Rusland is een dialoog begonnen met de nieuwe generatie politici in Wit-Rusland, die wordt vertegenwoordigd door president Loekasjenko.”

Over een monetaire unie tussen beide landen is vorig jaar een akkoord gesloten tussen de premiers Tsjernomyrdin en Kebitsj. De overeenkomst is sindsdien echter herhaaldelijk gekritiseerd en gewijzigd. In Rusland waarschuwden hervormingsgezinde politici dat de unie te duur zou worden, doordat de Witrussische economie zich veel slechter heeft ontwikkeld dan de Russische en Wit-Rusland nog hervormingen moet doorvoeren die Rusland twee jaar geleden al heeft doorgevoerd. In Wit-Rusland was de kritiek, vooral afkomstig van de president van de centrale bank, dat de centrale bank in Minsk ondergeschikt zou worden aan die in Moskou en zou worden gereduceerd tot een filiaal van de Ruissische nationale bank. Loekasjenko vond zelf ook dat Kebitsj de toenadering tot Moskou veel te langzaam liet verlopen.

Loekasjenko heeft zich voordat hij president werd herhaaldelijk uitgesproken voor nauwere economische, monetaire en politieke banden met het grote buurland, die uiteindelijk zouden moeten uitmonden in een 'Slavische Unie' met als derde deelnemer de Oekraïne. Hij heeft zelfs gepleit voor een volledige politieke en economische aansluiting bij Rusland. Na de verkiezingen heeft hij daar niet verder bij stilgestaan en gisteren gaf hij toe dat er nog een aantal praktische hindernissen zijn. “Hun inflatie is vijf procent per maand, die van ons is veertig procent per maand. Als we onze monetaire systemen nu verenigen, zullen we niet kunnen overleven. We zullen eerst onze inflatie omlaag moeten brengen en op zijn minst een beetje dichter bij de Russische economische hervormingen moeten komen.”

De opname van Wit-Rusland in de roebelzone is echter niet van de baan. Premier Tsjernomyrdin zei dat “geleidelijk” wordt begonnen met de uitvoering van het akkoord dat hij met de vorige Witrussische regering heeft gesloten. Volgende maand wordt over die opname verder gepraat.