Kinderagenda

Kuiltje knikkeren

Noordeloos (ZH), 5 en 11 aug.

Wie goed kan mikken, doet mee aan de nationale kampioenschappen kuiltje knikkeren. Knikkeraars t/m 15 jaar treden op 11 aug in het strijdperk. Er wordt gespeeld met ouderwetse huis-tuin-en-keuken knikkers op een kunststoffen ondergrond. De baan is dus lekker glad. Er loopt een baanveger rond, die elk ongerechtigheidje verwijdert. De wedstrijdregels zijn eenvoudig: wie de laatste knikker in het kuiltje schiet, heeft gewonnen. De winnaar gaat naar de volgende ronde; de verliezer is uitgeschakeld. Het kan daarom gebeuren dat je al na één ronde bent uitgespeeld! Aanvang 14u op het Ovale Stuiterplein. Ter plaatse aanmelden. Gratis deelname. De kampioenschappen voor volwassenen vinden plaats op 5 aug om 19u. Deelname ƒ 5,-. Inl 01838-1562.

Meeëters

Bergen (NH), 10 en 24 aug.

Blijven bij jou thuis vaak vriendjes of vriendinnetjes eten? Bij de kunstenares Charley Toorop gebeurde dat om de haverklap. Die nodigde graag bevriende collega's uit en discussieerde tijdens de maaltijd over haar vak. Daar leerde ze van. Op haar beroemde schilderij 'De Maaltijd der Vrienden' (1932-1933) zie je een groot deel van haar vrienden aan tafel zitten. Het doek hangt in Museum Kranenburgh. Voor kinderen van 8 t/m 11 jaar is er een speciale rondleiding en een ganzenbordspel, waarbij het schilderij en de bijhorende tentoonstelling centraal staan. In anderhalf uur maak je kennis met de vrienden van Charley en hun kunstwerken. Je krijgt antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld waarom Gerrit Rietveld zo'n abnormaal groot hoofd heeft op het schilderij. Je ontdekt ook dat Charley naakte vrouwen schilderde. Ze was dus bepaald niet preuts. Menigeen in haar tijd sprak er schande van. De geportretteerde meeëters waren vrienden van elkaar. Maar of ze elkaar werkelijk vertrouwden? Pyke Koch signeerde zijn schilderij 'Kermis te Utrecht' met een valse naam, omdat hij bang was voor de kritiek van zijn kameraden. Kun je dan nog spreken van echte vriendschap? Jij mag het zeggen! Aanvang 10u. Na afloop limonade. Deelname ƒ 2,-. Van tevoren aanmelden. Begeleidende ouders mogen meedoen (ƒ 1,50), maar kunnen ook naar het dorp of het strand. Hoflaan 26. Inl 02208-98927.

Stront

Rheden (Gld), 10 aug.

Op een kwade dag overkomt het iedereen. In de poep getrapt! Of nog erger: er over uitgegleden! Welk dier verantwoordelijk is voor deze verrassing, valt niet moeilijk te raden: de hond! Een hondedrol herken je meteen, want die stinkt enorm en is bijzonder smeuïg. Dat komt door het hondevoedsel. Hoe dat precies zit, hoor je tijdens de stront-ontdektocht van Natuurmonumenten. Je doet onderzoek naar drollen, keutels en vlaaien van de meest uiteenlopende dieren en stuit op zeer opmerkelijke feiten. Bij hertedrollen kun je bijvoorbeeld zien of ze afkomstig zijn van een mannetje of een vrouwtje. Je ontdekt ook dat konijnen het liefst op een hoog plekje in het landschap poepen. Waarom? Dat hoor je als je meegaat. Aanvang 14u. Geschikt voor 6-10 jaar. Deelname ƒ 1,-. Van tevoren reserveren. Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5A. Inl 08309-51023.

Kamelenraces

Eindhoven, 10 aug.

Hoe hard kan een kameel? Volgens kenners 40 kilometer per uur. Als je het niet gelooft, kom je zelf kijken bij de kamelenraces op het Stratumseind. In tegenstelling tot paarden galopperen kamelen niet. Ze blijven gewoon lopen, maar dan wel ongelooflijk snel! Eigenlijk beoefenen ze een vorm van snelwandelen. De jockeys moeten zich goed vasthouden, want anders vallen ze eraf. Als je geluk hebt, mag je ook een stukje kameelrijden. Aanvang 20u. Er is kermis op loopafstand. Inl 040-449231.

Jungletocht

Rotterdam, t/m 4 sept.

Diergaarde Blijdorp neemt je mee op expeditie door een nagebouwd Indiaas oerwoud. Bij een reusachtige gemberplant hoor je plotseling eng geritsel. De situatie is levensgevaarlijk en het hangt van jouw natuurkennis af of je het overleeft. Weet jij welke dieren gevaarlijk zijn? En heb je al bedacht hoe je aan voedsel komt? Kan je die plant eten of juist niet? In de beek zwemmen smakelijke vissen, maar hoe krijg je die in hemelsnaam te pakken? Tijdens deze kinderworkshop zal blijken of je geschikt bent voor het leven in de wildernis. Behalve met de Indiase natuur maak je ook kennis met de cultuur van dit Aziatische land. Je snuffelt rond op een drukbezochte markt, luistert naar plaatselijke muziek en bent getuige van een oosters schimmenspel. Je mag zelf een schimmenpop maken en mee naar huis nemen. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De workshop duurt drie kwartier en wordt vijf keer per dag gehouden tussen 10 en 15u. Deelname ƒ 5,00 bovenop normale toegangsprijs. Ter plaatse opgeven. Van Aerssenlaan 49. Inl 010-4431495/4431431.