Clinton: regering VS is 'produktief'

WASHINGTON, 4 AUG. President Bill Clinton heeft gisteren een persconferentie in het Witte Huis gebruikt om te proberen zijn presidentschap op te poetsen. Clinton noemde zijn bewind van achttien maanden produktief voor het Amerikaanse volk en de economie en zei zich geen zorgen te maken over zijn lage score in de opiniepeilingen.

Tijdens de 51 minuten durende persconferentie stipte hij een variëteit aan onderwerpen aan, van Haïti tot een mogelijke baseball-staking. Maar hij spande zich het meest in om de aandacht te verleggen naar de resultaten van zijn regering, op een moment dat zijn populariteit volgens de opiniepeilingen gedaald is tot 40 procent en de kritiek op het beleid aanhoudt.

Clinton onderstreepte dat tijdens zijn regeringsperiode al vier miljoen nieuwe banen zijn geschapen en dat de economie groeit terwijl de inflatie laag is en het begrotingstekort afneemt. Hij zei dat het dit jaar in werking getreden vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada (NAFTA) tot een stijgende verkoop van auto's aan Mexico heeft geleid.

Voorts wees hij er op dat de anti-misdaad-wetgeving dichtbij goedkeuring door het Congres is en dat het hevige debat over de hervorming van de ziektenkostenverzekering zijn ontknoping nadert. Hij riep de bevolking op het Congres dat over de compromis-maatregelen over de ziektekosten moet debatteren, te vragen “om de partijdigheid opzij te zetten en te denken aan het Amerikaanse volk en zijn fundamentele belangen en behoeften”.

Clinton zei: “Ik ben er van overtuigd dat we een produktieve tijd hebben. Ik ben tevreden over de vooruitgang die ik maak.” Gevraagd naar de oorzaak van het afnemende vertrouwen van Amerikanen in hem, antwoordde de president: “Daar ben ik niet de beste beoordelaar van.” Hij zei dat veel Amerikanen een mengeling van hoop en bezorgdheid vertonen tijdens deze periode van verandering, en dat het voor hem soms moeilijk is een boodschap van hoop en vooruitgang over te brengen.

Over de peilingen zei Clinton: “Daar maak ik me geen zorgen over. Het enige wat ik kan doen, is hier elke dag op mijn werk verschijnen en te proberen dit tot het hoofdkantoor van de Amerikaanse Vereniging van Gewone Burgers te maken.” Toen een verslaggever hem een vraag stelde over de tegenstrijdigheid van lage opiniecijfers en een verbeterende economie, antwoordde Clinton: “Misschien ben ik toch niet zo'n goede prater als jullie dachten toen ik tot president gekozen werd.” Aan het einde zei Clinton dat hij een fout gemaakt gehad door tot nu toe weinig niet vast omlijnde persconferenties te houden - drie in totaal - en dat hij van plan was ze vaker te gaan houden. (Reuter, AP)