Snelle hulp Bouterse verrast politie

PARAMARIBO, 3 AUG. De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft de politie geholpen een gevaarlijke Nederlandse crimineel te arresteren in de zaak waarin ook zijn zoon is gearresteerd. “Het is opmerkelijk dat terwijl de politie in deze geruchtmakende zaak reeds enkele dagen naar 'Boeroe' zocht, hij binnen enkele uren door anderen wordt gevonden”, zo verklaarde de politie gisteren.

De gearresteerde Nederlander, tegen wie een internationaal opsporingsbevel loopt, was een van de personen die werden gezocht na de schietpartij met een bende aan de Tata Colinstraat, waarbij ook de zoon Dino van Bouterse aanwezig was. De man stond tot nog toe slechts bekend als 'Boeroe' (boer), een in Suriname gebruikelijke term om blanken aan te duiden. Hij blijkt negentien veroordelingen op zijn naam te hebben (moord, geweldsdelicten en overvallen in aan drugs gerelateerde zaken). In 1990 was hij ontvlucht uit een gevangenis in Nederland.

'Boeroe' was vorige week vrijdag door Desi Bouterse in zijn toespraak aangeduid als een geheim agent die in Suriname werkt. Bouterse vertelde dat hem was toegezegd dat zijn zoon Dino zou worden vrijgelaten als de twee gezochte mannen in verband met de schietpartij aan de Tata Colinstraat boven water zouden komen. Hij zei jarenlang hoofd van de inlichtingendienst te zijn geweest en als iemand in leven is, kan hij die snel opsporen. Het is hem dan ook gelukt de betrokkenen binnen enkele uren te vinden en aan de politie over te leveren. Ondanks de toezegging is Bouterse jr. - volgens Bouterse sr. “op last van hogerhand” - niet vrijgelaten.

Politiecommissaris en hoofd van de landelijke recherche Santhoki merkt op dat Suriname al tien jaar internationaal gebrandmerkt wordt als doorvoerland voor drugs. Santhoki vindt dat de politie alle ruimte moet krijgen om de drugshaarden te ontmantelen. “De mensen die jarenlang regeermacht hebben gehad en zelfs een eigen minister van justitie en politie en een anti-drugscommissie in het leven hebben geroepen, wat hebben zij gedaan aan het drugsbeleid?”, vraagt de politiecommissaris zich af. Hij haalt aan dat juist in die periode de grootste hoeveelheden drugs uit Suriname zijn onderschept. “De politie laat zich niet intimideren. Niemand zal worden gespaard.”